F1 võib laieneda Indiasse, Aafrikasse ja Venemaale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Repro

Vormel-1 juht Bernie Ecclestone üritab järgmise aasta kalendrisse suruda India etappi. Veel lisas ta, et kuninglik sari asub seejärel vallutama Aafrikat ja Venemaad.



Üleeile saabus uudis, et kolme aasta pärast kihutavad vormelid Rooma tänavatel, kusjuures legendaarne Monza jõuproov jääb hoolimata pealinlaste kopsakamast pakkumisest kalendrisse.



«Siis on meil 20 etappi ja meeskonnad on rõõmsad,» kõlas 79-aastase Ecclestone’i napp kommentaar.



Pärast seda kui India ärimees Vijay Mallya pani õla alla Force India tiimile, on järjest rohkem hoogu kogumas jutud F1 siirdumisest pühade lehmade maale. Ecclestone on oma heakskiidu andnud, ametlikuks saab asi pärast FIA heakskiitu.



Tänavu võtavad kiirusekummardajad esimest korda mõõtu Lõuna-Koreas Yeongami ringrajal. Pole võimatu, et lähiaastatel võib sari laieneda Mustale Mandrile.



Vormel-1 Venemaale?


«Rääkides vormel-1 maailmameistrivõistlustest, oleme kurvad, et kalendris pole Aafrikat,» tunnistas hallipäine britt. «Mõne aasta tagustel läbirääkimistel jõudsime tehingule lähedale, kuid praegu on nad hõivatud jalgpalli MMi korraldamisega ning seetõttu pole mõtet neid tülitada.»



Ecclestone on visanud õnged likku ka Venemaal. Võimalused GP Eesti külje alla tuua näivad olevat soodsad, sest F1 on saanud endale esimese venelasest piloodi – Renault’ rooli keerab Vitali Petrov.



Hoolimata üleilmsest majanduskriisist usub Ecclestone, et tema juhitav tsirkus seisab tugevatel sammastel. Sellest annab tunnistust ka tosin osalevat meeskonda ja 24 pilooti.



«See tõestab, et vormel-1 on tugev kaubamärk, inimesed usuvad selle jätkusuutlikusse ja sponsorid on kindlad, et nende logo on nähtaval kõikjal maailmas. Tegemist on parima win-win-win strateegiaga. Kui see poleks nii, ei panustaks keegi pennigi. Ja niivõrd põneva hooaja lävepakul on alust arvata, et investeering tasub end kuhjaga ära,» rääkis Ecclestone.



Raha laristati mõtlematult


Ajalehe Sunday Timesi koostatud Suurbritannia rikaste edetabelis mullu 934 miljoni naelaga 24. koha hõivanud Ecclestone soovitas meeskondadel praegusel ebakindlal ajal kulud range kontrolli all hoida. «Kriis pole ka meid säästnud. Tiimid peaksid kulutama seda, mis neil on, mitte lootma lisanduvale toetusele või laenudele,» märkis ta.



Ecclestone’i sõnul jäänuks Toyota ja BMW ka algavaks hooajaks F1, kui tehasemeeskonnad poleks raha tuulde loopinud.



«Oleme pannud tiime kulutusi kärpima. Inimesed ei raiska enam raha, kuid tehasemeeskonnad tegid seda. Nad ei kulutanud, vaid laristasid mõtlematult. Toyota ja BMW oleksid mõistlikuma tegutsemise korral ka praegu meiega,» kinnitas Ecclestone.



Ecclestone tunnistas, et ühe meeskonna koht jäi sel hooajal tühjaks, sest usaldas liigselt sarjaga liituda kavatsenud ameeriklaste USF1 eestvedajaid. Meenutuseks: USF1 ei saanud oma tegemistega hakkama, kuid FIA ei soostunud viimasel minutil näitama rohelist tuld Serbia kapitalile toetuvale Stefan GP-le.



«Inimesed (loe: USF1 juhid) kinnitasid, et hooaja alguseks saab kõik korda,» meenutas Ecclestone. «Kuna neil oli litsents, polnud võimalik neile öelda: vabandust, ma ei usu teid. Ma siiski ütlesin seda ja sain kõvasti pragada, kuid paraku osutus minu välja käidud stsenaarium tõeks. Kahjuks polnud võimalik Stefan GPd viimasel minutil sarja vastu võtta.»



Kuigi sel nädalavahetusel on hooaja avaetapil Bahreinis stardijoonel koguni neli maailmameistrit – Michael Schuma­cher, Lewis Hamilton, Fernando Alonso ja Jenson Button –, panustaks Ecclestone Red Bulli masinat roolivale sakslasele Sebastian Vettelile.



«Vettel pidanuks MM-tiitli pälvima juba eelmisel hooajal,» torises Ecclestone. «Ta on valmis võitma ja Red Bulli meeskond näib olevat heas hoos. Loodan, et Vettel ei vea mind seekord alt.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles