Viimase katsega medali kaotanud Baltal jäi kümme sentimeetrit varu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ksenija Balta
Ksenija Balta Foto: SCANPIX

Tiitlivõistluste 4. koht on niigi ebameeldiv tulemus. Aga jääda neljandaks nii, et pronksivõitjal on kirjas täpipealt sama tulemus ja medali saatuse otsustab paremuselt teine katse, on ilmselt iga sportlase õudusunenägu.



Aga just niimoodi juhtus Ksenija Baltaga Katari pealinnas Dohas peetud sisekergejõustiku maailmameistrivõistlustel kaugushüppe finaalis. Balta kolmanda katse pikkuseks mõõdeti 6.63 ning kuigi Keila Costal oli kirjas sama tulemus, andis paremuselt teine hüpe – 6.54 – 3. koha Baltale, viiendal katsel hüpatud 6.61 kindlustas veelgi tema pronksipositsiooni. Aga siis läks oma viimasele hüppele Costa, saades taas kirja 6.63.



Kui brasiillanna nägi tabloolt, et tõusis selle tulemusega 3. kohale, valgusid tema silmi õnnepisarad, olgugi et Eesti esindajal oli veel üks hüpe varuks. 23-aastane Balta tõukas end pakust ära üsna kaugel ning maandus 6.60 peale. Ehk jäi kõige napimalt medalita. 



«Arvasin, et hüpe võis olla piisavalt pikk, uskusin, et hüppasin umbes 6.64 või 6.65. Aga siis tuli tabloole 6.60…» tunnistas Balta, et just see moment oli võistlusõhtu kõige valusam hetk. «Kõige rohkem jääbki kripeldama see, et täpselt sama tulemusega võideti pronksmedal. Neljas olla on alati päris valus, nüüd oli aga eriti, sest polnud ei kaht ega üht sentimeetrit vahet, mitte midagi polnud!»



Balta kinnitas, et vahetult enne teda hüpanud Costa tulemusele ta ei mõelnud ning läks viimasele katsele sooviga oma parim hüpe teha. «Tegelikult jäi mul vist umbes kümme sentimeetrit ka varu,» rääkis Balta, et tõenäoliselt just sinna ta medal jäigi. «Selles suhtes polnud hüppel viga, ma ilmselt lihtsalt ei julgenud piisavalt riskida.»



Kogu võistlust pidas mullu sise-EMil Eesti rekordi 6.87ga kuldmedali võitnud Balta üpriski kummaliseks. «Kui tulemusi vaadata, siis seis on ju päris… jama,» naeris ta. «Rada oli ülijäik, ma pole kunagi varem nii jäigal rajal võistelnud, tundus, et teistelgi oli suuri raskusi ning sellest ka nii kehvad tulemused.»



«Lisaks puhus konditsioneer nii tugevalt, et oli tunne, nagu oleks kogu aeg vastutuules jooksnud,» jätkas ta. «Isegi õues on lihtsam, kuna seal võib ka taganttuul olla, aga siin puhus ainult vastu.»



Balta eilne seeria oli 6.54 – x – 6.63 – 6.46 – 6.61 – 6.60. «Seeria oli küll suhteliselt stabiilne, aga kõige paremat hüpet kahjuks ei tulnudki,» arutles laupäevases kvalifikatsioonis 6.50 hüpanud Balta. «Ma ei oskagi tegelikult seda võistlust kommenteerida, ma polnud selleks valmis, et nii vähe hüppan. Lootsin, et hüppan 6.70, aga poleks uskunud, et see on võidutulemus. Täiesti absurdne võistlus ikka.»



Maailmameistritiitli võitis tänavuse hooaja edetabelijuht ameeriklanna Brittney Reese, kes hüppas kohe avakatsel 6.70 ning see jäigi võistluse parimaks tulemuseks. Teise koha sai portugallanna Naide Gomes 6.67ga. «Usun, et ka Reese ja Gomes ei ole oma tulemusega rahul,» hindas Balta. «Reese on ju sel hooajal ligi 20 sentimeetrit rohkem hüpanud.»



Kuigi Balta esimene emotsioon oli suur pettumus ja ta valas pärast võistlust ka kibedaid kaotusepisaraid, oli ta mõni tund hiljem kurbusest võitu saanud. «Olen juba päris lõbus,» muigas ta. «Kaua ma ikka nutan, olla maailma neljas kaugushüppaja on ju tegelikult täiesti hea tulemus!»



«Natuke ikka nutsin, sest kahju oli, et viimase katsega medal ära napsati, aga ega see veel maailmalõpp ole,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles