ROK lubas kaotada piirangud internetis

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvusvaheline Olümpiakomitee teatas, et nädala pärast Pekingis algavate olümpiamängude korraldajad nõustusid loobuma spordi suursündmust kajastavatele ajakirjanikele interneti kasutamisel seatud tõkenditest.

 

«See küsimus on lahendatud,» ütles ROKi viitsepresident Gunilla Lindberg, kelle sõnul kohtusid maailmaorganisatsiooni esindajad eile õhtul kohaliku korralduskomiteega, vahendas Reuters. «Interneti kasutamine saab olema samasugune nagu igal teisel olümpial,» kinnitas rootslanna.

Rahvusvaheliste ajakirjanike kurtmine selle üle, et neil pole Pekingi pressikeskuses võimalik avada kõiki internetikülgi, põhjustas viimastel päevadel suure skandaali.

Peking oli varem lubanud, et meediale olümpiamängude ajal piiranguid ei seata, ent paari päeva eest teatasid rahvavabariigi ametnikud, et nii see siiski päris ei ole.

Hiinlased blokeerisid ka välisajakirjanikele enda hinnangul poliitiliselt tundlikke materjale, mis ei seostunud otseselt algavate mängudega, muu hulgas sealsetele inimõigusrikkumistele viitavaid lehekülgi. ROK tunnistas seejärel samuti taolise kokkuleppe olemasolu.

Nüüd peaks välismeedia olümpiamängude ajal jälle ligi pääsema kõikidele materjalidele ning kajastada mänge tsensuurivabalt. ROKi pressikomitee esimees Kevan Gosper kinnitas, et praeguseks on hakatud taas avama varem blokeeritud netikülgi nagu Deutsche Welle; Amnesty International ja BBC China.

Kuid hiinlaste endi internetikasutusel hoiavad võimud endiselt rangelt silma peal. Kommunistlikus rahvavabariigis tõkestatakse sageli lehekülgi, mis puudutavad näiteks keelu alla pandud spirituaalset liikumist Falun Gong või olukorda Tiibetis.

 

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles