Valudes Oper: seis on masendav

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui veel mullu septembris sai Andres Oper MM-valikmängus Türgiga platsile joosta, siis eilset lahingut türklastega pidi ta jälgima kõrvalt.
Kui veel mullu septembris sai Andres Oper MM-valikmängus Türgiga platsile joosta, siis eilset lahingut türklastega pidi ta jälgima kõrvalt. Foto: Reuters/ScanPix

Neljapäeva hilisõhtul tegi Eesti jalgpallikoondis viimase trenni enne eilset MM-valikmängu Türgiga. Kui harjutuskord oli paarkümmend minutit kestnud, saabus Lilleküla staadioni murule ka rahvusesinduse läbi aegade suurim väravakütt Andres Oper. Kahjuks ei saanud 35-aastane Oper aga tervislikel põhjustel mängus osaleda, praeguse seisuga ei oska teenekas jalgpallur öelda, kas kaelavalud lubavad tal palliplatsile naasta või mitte.

«Seis ei ole kõige parem, paari nädala jooksul peaksin saama targemaks, et mis saab edasi. Pikk karjäär hakkab tagasilööke andma,» tunnistas Oper, kes sattus enne juuni alguses toimunud Eesti koondise sõprusmänge Tallinnas autoõnnetusse. «Tervis on praegu kehv, suvise autoõnnetuse järelnähud annavad tunda.»

Ründaja istus koos sõbraga takso tagumisel istmel, neile sõitis tagant otsa buss. Operil tuli heita operatsioonilauale, kuna avarii tagajärjel sai õlg tõsiselt vigastada. Esmalt prognoositi, et taastumiseks kulub aega kolm kuni neli kuud, kuid praeguseks segavad Eesti koondise eest 38 väravat löönud ründajat veel teisedki probleemid, mis tekitavad veelgi enam muret.

Muret valmistab kaelavalu

«Õlavigastus ei olegi enam peamine probleem, praegu teevad mulle muret teised asjad – kaela- ja närvivalu,» täpsustas Oper. «Esmajärjekorras tulebki praegu neid ravida. Edasise suhtes olengi seetõttu äraootaval seisukohal, õlg ei olegi praegu prioriteet ja selle pärast ma ei muretsegi.»

Neljapäevasesse koondise trenni saabunud Oper vestles seal ka rahvusesinduse arsti Kaspar Rõivassepaga, kes aitab praegu ründaja terviseprobleemidele lahendust leida. «Nüüd asun ma siin (Eestis) ja jään siia. Keskendun siin ravile,» lisas Oper. «Praegu ongi Kaspar see mees, kes mind abistab.»

Oper kirjeldas, mis teda täpsemalt vaevab. «Disk käib kaelalüli vahelt välja ja käib niimoodi närvi peale. See olukord on kokkuvõttes päris jama,» tunnistas Oper. «Ei saa välistada, et praegune olukord tuleneb suvisest autoõnnetusest. Ma ei ole pärast avariid trenni teinud ja ma ei näe muud varianti, millest see probleem võiks tuleneda. Mul ei ole elu sees niimoodi valus olnud nagu praegu. Olukord on tegelikult täitsa masendav.»

Kas karjäär lõppeb?

«Probleem on tõsine. Nimetatud piirkond on seitsmenda kaelalüli ja esimese rinnalüli vahel,» täpsustas Rõivassepp, kes märkis, et probleem tekitab lisaks nii tuimust sõrmedes kui ka lihasjõudluse langust. «Üritame teha kõik, et vältida operatsiooni. Praegu võtab ta rohtusid, saab elektriravi ja teeb ka vastavaid harjutusi,» lisas arst.

«Tal oli avarii järel küll kaela väänamine, kuid see paranes. Samas ei saa välistada, et probleem on selle juhtumiga seotud, kuna varasemast pole tal kaelaga probleeme olnud. Kas see tuleneb sada protsenti sellest juhtumist? Välistada ei saa,» avaldas Rõivassepp.

Sportlaskarjääri jätkamise peale Eesti jalgpallikoondise läbi aegade suurim väravakütt esialgu ei mõtle. «Praeguses seisus midagi välistada ei saa,» lisas ta paljutähenduslikult.

Ründajal on võimaluste luhtumisest seda rohkem kahju, et eelmine hooaeg läks tal Küprosel suurepäraselt ja peale selle oli ta taas tõusnud ka Eesti koondise põhikoosseisu (mullu oktoobris tõi just tema värav Eestile võõrsil Andorra üle 1:0 võidu). «Jaanuaris saavutasin juba väga hea vormi, ka hooaja lõpp oli samuti hea,» meenutas viimati Küprose kõrgliigas pallinud ründaja. «Kahjuks juhtus see autoõnnetus, mis on mind pikalt platsilt eemal hoidnud.»

Praegu ei oskagi Eesti koondises 1995. aastal debüteerinud ründaja öelda, mis tema karjäärist võiks edasi saada: kas ees ootab sinisärkide ridades veel vaid lahkumismäng või õnnestub terviseprobleemid siiski ületada ja veel tippjalgpalli naasta.

«Jalgpalluri kohta kõrge vanus tähendab seda, et aega väga ei ole ja ta peaks mänguvalmis olema kohe. Lisaks pole ta pärast õlaoperatsiooni saanud kaelprobleemide tõttu teha õlale vajalikke taastavaid harjutusi,» viitas Rõivassepp tõsiasjale, et pärast ühe probleemi lahendamist tuleks kohe keskenduda järgmisele. «Praegusele olukorrale pole kiiret lahendust, seega võib olla suhteliselt tõenäoline, et karjäär võib läbi olla. Samas on sellest probleemist võimalik ka täielikult taastuda.»

Andres Oper (35)

Positsioon: ründaja

Klubikarjäär:

1994–1999 FC Flora

1999–2003 BK Aalborg (Taani)

2003–2005 Moskva Torpeedo (Venemaa)

2005–2009 Kerkrade Roda (Holland)

2009 Shanghai Shenhua (Hiina)

2010 Den Haag ADO (Holland)

2010–2011 AEK Larnaca (Küpros)

2012–2013 Nea Salamis (Küpros)

Mänge Eesti koondises: 133

Väravaid Eesti koondises: 38

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles