Skandaal: Jamaica sprinterid said Londoni olümpiaks valmistuda dopinguproove andmata

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yohan Blake (vasakul) ja Usain Bolt Londoni olümpiamängudel tähistamas.
Yohan Blake (vasakul) ja Usain Bolt Londoni olümpiamängudel tähistamas. Foto: SCANPIX

Maailma antidopinguagentuur (WADA) on uurimas intsidenti, mille järgi Jamaica antidopinguagentuur jättis enne eelmise suve Londoni olümpiamänge oma sportlased keelatud ainete vastu testimata.

Jamaica antidopinguagentuuri endine tegevdirektor Renee Anne Shirley väitis WADAle, et enne Londoni olümpiat oli «märkimisväärselt suur aeg, kui võistlusteväliselt sportlastelt proove ei võetud.» Esialgsete oletuste kohaselt võis see periood ulatuda kuni viie kuuni.

«Oli periood - vabandage, kui mul ei ole hetkel see number päris korrektne -, aga võib-olla viis kuni kuus kuud 2012. aasta alguses, mille jooksul ei võetud operatiivseid dopinguproove,» rääkis WADA tegevdirektor David Howman Eurospordi vahendusel. «Mitte mingeid teste ei tehtud. Võib-olla võeti üks või kaks proovi, aga teste ei tehtud. Seega muidugi oleme selle pärast mures,» lisas Howman.

WADA on asunud Jamaica antidopinguagentuuri käitumist uurima, ent Jamaica agentuuri esimees Herbert Elliott väitis, et neil ei ole võimalik WADAT nende poolt soovitud kuupäevadel võõrustada ning seega tuleks visiit lükata järgmisesse aastasse. «See ei avalda meile muljet. Kui on kavas selline viivitus, siis peab lagedale tulema parema põhjusega,» kritiseeris WADA juht Howman Jamaica antidopinguagentuuri käitumist.

Jamaica sportlastest võitis Usain Bolt Londonis kolm olümpiamedalit, Shelly-Ann Fraser-Pryce sai kaela ühe kulla ning kaks hõbemedalit ja Yohan Blake lahkus samuti Inglismaalt kolme medaliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles