Kas WADA jätabki Jamaica sprinditähed järgmiselt olümpialt kõrvale?

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jamaika kergejõustikutähed eesotsas Usain Boltiga võivad järgmiselt olümpialt kõrvale jääda, kui saareriigi dopingukütid oma tööd korralikumalt tegema ei hakka.
Jamaika kergejõustikutähed eesotsas Usain Boltiga võivad järgmiselt olümpialt kõrvale jääda, kui saareriigi dopingukütid oma tööd korralikumalt tegema ei hakka. Foto: SCANPIX

Augusti lõpus kirjutas Briti ajalhet The Telegraph, et Maailma Antidopingu Agentuur WADA võib Jamaica koondise kõrvale jätta järgmistest suveolümpiamängudest, kui saareriik ei suuda dopingukontrolli tõhustada.

«Kui midagi ei muutu, siis võime paluda juhatusel võtta neilt võistlemisõigus ja see võib tähendada, et neid ei lubata erinevatele võistlustele. Anname seejärel omapoolsest otsusest teada nendele osapooletele, kes võivad määrata edasised sanktsioonid. Nendeks on siis Rahvusvaheline Olümpiakomitee, Rahvusvaheline Kergejõustikuliit jne,» sõnas WADA tegevdirektor David Howman toona.

Eile lahvatas seoses Jamaica sprindistaaridega skandaal ,kui selgus, et Londoni OMi eel ei testitud neid mitmete kuude kaupa. Esialgsetel andmetel oli see periood kuni viis kuud. «Oli periood - vabandage, kui mul ei ole hetkel see number päris korrektne -, aga võib-olla viis kuni kuus kuud 2012. aasta alguses, mille jooksul ei võetud operatiivseid dopinguproove,» rääkis Howman eile Eurospordi vahendusel. «Mitte mingeid teste ei tehtud. Võib-olla võeti üks või kaks proovi, aga teste ei tehtud. Seega muidugi oleme selle pärast mures.»

Jamaica Antidopingu Agentuuri tegevdirektor Renee Anne Shirley hoiatas suvel kodumaa poliitikuid ja teisi tähtsaid riigitegelasi, et kohalikku dopingukontrolli tuleb tõhustada, et vältida selliseid juhtumeid nagu tänavu on aset leidnud. Mäletatavasti jäi tänavusel suvel korraga dopingukotrollis vahele viis Jamaica kergejustiklast, teiste seas oli ka endine 100 m jooksu maailmarekrodimees Asafa Powell. Shirley sõnul oli see vaid aja küsimus, millal Jamaikat selline skandaal tabab, kuid tema arvates ei võeta saareriigis asja piisavalt tõsiselt.

Howmani sõnul võetakse Jamaica sportlased edasipidi suurema tähelepanu alla ning saareriigis asjade kontrolli alla saamine on nende prioriteet. Rahvusvaheline Kergejõustiku Liit IAAf teatas, et nemad on viimasel ajal pööranud Jamaica sportlastele palju tähelepanu ja seejuures on neid ka tihedalt kontrollitud, IAAFi sõnul tehti Jamaica koondise suurimale staarile Usain Boltile eelmisel aastal rohkem kui 12 dopingutesti.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles