Semenya advokaadid peavad võistluskeeldu ebaseaduslikuks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Caster Semenya
Caster Semenya Foto: SCANPIX

Kõmulise Lõuna-Aafrika Vabariigi (LAV) jooksja Caster Semenya advokaadid usuvad, et naiste 800 m jooksu maailmameistrile määratud võistluskeeld on ebaseaduslik ning plaanivad LAVi kergejõustikuliidu kohtusse kaevata.

Semenya pidi mullu augustis pärast 800 m jooksus kuldmedali võitmist läbima sootesti, kuna tema mehelik välimus ja jäme hääl tekitas paljudes kahtluse, et äkki pole tegemist naisega, vahendab Reuters.

Sellest ajast alates pole Semenya ühelgi võistlusel osalenud.

LAVi kergejõustikuliidu väitel pole Semenyale otseselt võistluskeeldu määratud, aga ta ei tohi enne võistelda, kui Rahvusvaheline Kergejõustiku Liit (IAAF) tema sootesti tulemused avalikustavad. Väidetavalt ei juhtu seda aga enne juunikuud.

Semenya soovis teisipäeval Lõuna-Aafrikas Stellenboschil võistlustel joosta, ent riigi kergejõustikuametnikud ei lubanud tal seda teha.

Semenyat esindava advokaadibüroo Dewey&LeBoeuf advokaat Benedict Phiri tõdes, et kuna Semenyal takistati võistlusest osa võtta, võib seda sama hästi kui võistluskeeluks pidada.

«Kaalume võimalust LAVi kergejõustikuliidu vastu kohtusse minna, et nad lubaksid Casteril joosta,» sõnas Phiri. «Meie arvates on see ebaseaduslik keeld ning sel põhjusel soovime iga hinna eest Casteri õigusi kaitsta.»

Lõuna-Aafrika Vabariigi meedia teatel saatis Semenyat esindav advokaadibüroo eile LAVi kergejõustikuliidule kirja, kus paluti luba, et 19-aastane Semenya saaks 6. aprillil Johannesburgis võistelda.

Kui see palve tagasi lükatakse, võetaksegi kohtutee ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles