Suvise maratonihooaja eel heida pilk oma tervisele

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõsiselt tuleks suhtuda oma terviseprobleemidesse, olgu need pealtnäha lihtsad nn külmetushaigused või siis muud tõsisemad haiguslikud seisundid (sealhulgas südame-veresoonkonna probleemid - kõrge vererõhk, südame rütmihäired jne). Pildil vererõhu mõõtmise aparaat.
Tõsiselt tuleks suhtuda oma terviseprobleemidesse, olgu need pealtnäha lihtsad nn külmetushaigused või siis muud tõsisemad haiguslikud seisundid (sealhulgas südame-veresoonkonna probleemid - kõrge vererõhk, südame rütmihäired jne). Pildil vererõhu mõõtmise aparaat. Foto: Sille Annuk

Ilmad lähevad soojemaks. Lumi sulab. Peagi on saabumas kevad, mis paneb ilmselt paljud uuesti mõtlema treeningutele.


Osade jaoks tähendab see talialade vahetamist suviste vastu, teistele pika füüsilise puhkuse lõppu, mil pöördutakse uuesti aktiivsemate eluviiside juurde. Ees seisab umbes seitse kuud suviste alade (jooksmine, rattasõit, orienteerumine, rulluisutamine, kepikõnd jne) harrastamiseks sobivat aega sh neli Klubi Tartu Maratoni spordiüritust.

Uue hooaja alguses tasuks heita pilk ka oma tervisele, et teha õigeid otsuseid.

«Harrastajale ongi parim aeg tervisekontrolliks just hooaja algul enne tõsiste treeningutega alustamist. Keegi ei tea, millist tagasilangust on treeningupaus tekitanud või millise jälje on organismi jätnud püstijalal läbi põetud haigus. Iga hooaega regulaarselt tervisekontrolliga alustades saab hakata jälgima arengut: milline on uue hooaja alguses treenitus võrreldes varasemate hooaegadega. Saadud info on tähtis jõukohase treeningukava valimiseks,» räägib Vomax Spordimeditsiinikeskuse juhatuse liige Eric Roots.

Edukas ettevalmistus sõltub vanusest, füüsilisest olukorrast ja võimekusest ning kindlasti ka tervislikust seisundist.
«Kuna maratonid on seotud pikaajalise kehalise pingutusega, siis on kindlasti vajalik spetsiaalne ettevalmistus, optimaalne läbitud kilometraaž, õige toitumine jne. Samas ei tohiks ära unustada mõistlikku treeningute ja puhkuse tasakaalu. Tihtipeale hinnatakse
oma võimeid üle ja sellega seonduvalt võib tekkida üleväsimus, halvimal juhul ületreening,» kirjeldab dr Eve Unt SA Tartu Ülikooli Kliinikumist.


Tõsiselt tuleks suhtuda oma terviseprobleemidesse, olgu need pealtnäha lihtsad nn külmetushaigused või siis muud tõsisemad haiguslikud seisundid (sealhulgas südame-veresoonkonna probleemid - kõrge vererõhk, südame rütmihäired jne). Oma tervist soovitatakse regulaarselt kontrollida kõigil üle 35-aastastel spordiga tegelejatel nii harrastus- kui võistlusspordi tasemel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles