Pikale treeningpausile järgneb pikem põhjaladumine

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Need harrastajad, kes talvel treenivad vähem, peaksid arvestama, et mida pikem on olnud paus, seda pikem peab olema ka keha üldettevalmistav periood.
Need harrastajad, kes talvel treenivad vähem, peaksid arvestama, et mida pikem on olnud paus, seda pikem peab olema ka keha üldettevalmistav periood. Foto: Marianne Loorents / Õhtuleht

Vomax Spordimeditsiinikeskuse juhatuse liikme Eric Rootsi sõnul saab harrastajad jagada kahte rühma. Ühed, kes treenivad liiga intensiivselt (oht mitmesugusteks tervisehädadeks) ning teised, kes treenivad liiga väikeste koormustega.


«Spordiarst annab ka nõu millised on optimaalsed treeningkoormused ja aktiivsemad harrastajad saavad tagasisidet selle kohta, kas nad püsivad õigel treeningkursil,» kirjeldab Roots.

Pikal talvepuhkusel viibimise põhjused võivad olla väga erinevad, kuid reeglina on selleks ikkagi inimese säästlik ning mugav eluviis.
«Üldiselt on uuesti treenima hakkamine sellelt tasandilt väga teretulnud nähtus,» kommenteerib SA Tartu Ülikooli Kliinikum Spordimeditsiini ja taastusravi kliiniku vanemarstõppejõud Eve Unt.
Tema hinnangul ei tohiks kindlasti alustada aga sealt, kus viimati lõpetati ja koormusi peaks suurendama järk-järgult.


Talvistelt aladelt suvistele üleminek on kerge nendele, kes on talvel regulaarselt treeninud. Need harrastajad, kes talvel treenivad vähem, peaksid arvestama, et mida pikem on olnud paus, seda pikem peab olema ka keha üldettevalmistav periood.

Ühe retseptina soovitab Vomaxi juhatuse liige ja treeningnõustaja Tõnis Saag hooaega alustada 2-nädalase rahuliku vastupidavustreeninguga, millele järgneb 4-nädalane jõutreeningu tsükkel.

«Peab arvestama asjaoluga, et jõudu ja vastupidavust samaaegselt on raske arendada. Seetõttu hooaja alguse jõutsükkel tugevdab lihaseid ja liigessidemeid ning tõstab meie jõunäitajaid, luues eeldused paremate tulemuste saavutamiseks,» räägib Saag.

Jõutreeningu tsükli ajal võiks jõu- ja vastupidavustreeningute suhe olla 2:1. Vastupidavustreeninguid peaks sooritama rahulikus tempos (ümber aeroobse läve) ja pikalt. Sportlaste hulgas nimetatakse seda põhjaladumiseks.

«Alustada tuleks lühemate treeningutega ja pikendada järk-järgult nende kestust. Kindlasti peavad kõik arvestama, et treenituse tekkeks vajab organism treeningute vahel puhkust. Tervisesportlastele annab häid tulemusi 2+1 süsteemi kasutamine, mis tähendab et järjestiku on kaks treeningpäeva, millele järgneb puhkepäev,» lisab Vomaxi treeningnõustaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles