Uiguurid tapsid 16 Hiina politseinikku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina politsei partullimas Pekingi olümpiastaadioni lähedal
Hiina politsei partullimas Pekingi olümpiastaadioni lähedal Foto: Reuters / Scanpix

Hiina loodeosas asuvas moslemi elanikkonnaga Xinjiangi Uiguuri autonoomses piirkonnas ründas eile kaks meest politseijaoskonda, tappes 16 korrakaitsjat neli päeva enne Pekingi olümpiamängude avamist.


Kell kaheksa hommikul veoautoga Kashgari linna jaoskonda saabunud ründajad jõudsid visata sinna kaks granaati, enne kui nad vahistati, teatas Hiina uudisteagentuur Xinhua. Lisaks hukkunutele sai 16 inimest vigastada.


Xinjiang on suur Kesk-Aasiaga piirnev territoorium, kus elab 8,3 miljonit moslemist uiguuri, kellest suur osa ei ole keskvõimuga rahul.

Uiguuride rünnak


Uiguuride vastupanuliikumise esindajad võtsid keskvõimu vastu suunatud rünnaku kohe omaks.


Euroopas tegutseva Maailma Uiguuri Kongressi esindaja Dilxat Raxit ütles, et on rääkinud piirilinnas Kashgaris mitme kohaliku elanikuga, kes kinnitasid rünnakut politseijaoskonnale.


Raxit lisas, et moslemi­usuliste uiguuride seas kasvab viha Hiina võimude olümpiamängude eel kasvanud vägivalla vastu. Raxit teatas Rootsist, et julgeolekujõud on enne olümpiamänge vahistanud suurel hulgal uiguure, külades on kehtestatud ka öine liikumiskeeld.


Hiina kõrge ametnik nimetas möödunud nädalal suurimate ohtudena olümpiamängudele Xinjiangis baseeruvat Ida-Turkestani Islamiliikumist ehk uiguure, Tiibeti iseseisvust taotlevaid jõude, keelatud usuliikumist Falun Gong ning välismaal asuvaid demokraatiameelseid jõudusid.


Kes liialdab?


Inimõigusrühmituste ja kohalike uiguuridest elanike sõnul liialdab valitsus uiguuridele jahti pidades sealt tuleneva ohuga, et suruda maha kõik teisitimõtlemise ilmingud. Juunis tappis Turkestani Islamipartei nimeline liikumine Shanghais ja Yunnanis busse, õhkides viis inimest.


Uiguurid on iseseisvuse poole püüelnud 1940. aastatest. Kohalikud on mures immigratsiooni ja oma traditsioonilise kultuuri kadumise pärast. (AFP/BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles