Kuldsed vehklejad staarihaigust ei põe

Oliver Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erika Kirpu (vasakult), Nelli Paju ja varuvõistleja Anu Hark võitsid juunioride MMil kuldmedali. Pildilt puudub tiimi neljas liige Julia Beljajeva, kes oli haigestunud.
Erika Kirpu (vasakult), Nelli Paju ja varuvõistleja Anu Hark võitsid juunioride MMil kuldmedali. Pildilt puudub tiimi neljas liige Julia Beljajeva, kes oli haigestunud. Foto: Liis Treimann

Noorteklassides tiitlivõistlustel medaleid võitnud Eesti vehklemispiigad tegid juunioride MM-kullaga ajalugu. Ometi hoiduvad andekad tüdrukud pilvedesse tõusmast ja tahavad veelgi paremaks saada.



«Staarihaigust me ei põe. Ei arva, et oleme nüüd nii tugevad, et trenni pole vaja enam korralikult teha. Enam vastased ei alahinda meid, seega tuleb veel tugevamaks saada,» kinnitas Erika Kirpu, kellega nõustusid nii Nelli Paju kui koondise varuvõistleja Anu Hark. Tõenäoliselt oleks sama teinud ka Julia Beljajeva, kuid tema oli Eesti Olümpiakomitee majas toimunud pressikonverentsi ajaks haigestunud.

Meenutuseks neile, kes mainitud tütarlastest mingil põhjusel esimest korda kuulevad: eelmisel neljapäeval võitis naiskond Aserbaidžaani pealinnas Bakuus juunioride maailmameistrivõistlustel kuldmedali. Võimas saavutus, mida tõestab kõnekas fakt, et Eesti president Toomas Hendrik Ilves oma tervitusena neidudele lillekimbud saatis! Ja nagu Eesti Vehklemisliidu president Tõnis Kaasik ütles: «See oli Eesti vehklemisajaloo suurim tulemus!»

Juunioride kuld on kahtlemata suurepärane, kuid eelkõige loeb see, mis saavutatakse täiskasvanute võistlustel. Kui Hark koondise pesamunana tulevikule liiga palju mõtlema ei pea ja ka Kirpul on veel kaks aastat juunioride klassis võistelda, siis Paju ja Beljajeva liituvad uuest hooajast suure mänguga.

«Arvatakse, et kaks-kolm aastat päras juunioride klassi ehk kuni 23. eluaastani peaks olema selge, kas jäädakse ellu,» märkis kuldse naiskonna peatreener, Erika isa Viktor Kirpu. «Kui selle ajaga pole saavutusi, peaks võib-olla mõtlema isikliku elu peale. Potentsiaali peaks aga kõigis tüdrukutes olema.»

Paraku ei piisa ainult sportlaste andest, et kõige kõrgemaid tippe vallutada. Kodused tingimused peaks olema nii head, et järelkasv võimalikult tugev saaks, ja nagu igasuguse  tippspordi puhul – oluline on ka välislaagrites käimine. Paraku haigutab vehklemisliidu rahakotis tühjus.

«Praeguste noorte edu oleneb paljuski finantspoolest. Muidu ei saa parimaid tingimusi luua,» nentis Viktor Kirpu, kelle sõnul ei tohiks tähtsad ninad karta, et kukkur lõhki läheb. «Raha on paigutada mitmesse kohta.»

Toetavatest summades tunnevad puudust ka vehklemisnäitsikud ise.

«Sparringupartnereid on Eestis vähe ja seetõttu oleks tugevad laagrid hädavajalikud,» tunnistas Paju, kelle peasponsor on endiselt isa. «Õnneks meil on vähemalt soomlased kohe kõrval, kelle juures saame harjutada.»

Tänavu keskkooli lõpetav Erika Kirpu, kes võib-olla asub järgmisel aastal õppima Tallinna Tehnikaülikooli rahvusvahelisi suhteid ja äri, on isegi nuputanud, kuidas alale rohkem toetust koguda. Ise teeks ta selle jaoks nii mõndagi.

«Päris tihti mõtlen, kust raha juurde saada, kuid ma ei saa lubada, et just mina seda kunagi toon,» naeris Kirpu.

Kui Beljajeva, Paju ja Kirpu on edukate esinemistega kadettide tiitlivõistlustelt juba läbi käinud, siis Hark oli siiani veel tundmatu nimi. Nüüd, kui Paju ja Beljajeva juunioride seast lahkuvad, tuleb aga temalgi uuele tasemele jõuda. Koondisekaaslesed usuvad aga, et pesamuna saab ülesandega ilusti hakkama, öeldes, et tegemist on tõeliselt pühendunud sportlasega.

«Eks mul väike sõltuvus ole. Pikka aega ei saa trennist eemal olla, muutun kohe närviliseks,» kinnitas ka Hark ise.

ALA TULEVIK
Kuldse vehklemiskoondise liikmete sünniajad:

•    Erika Kirpu – 22.06.1992
•    Julia Beljajeva – 21.07.1990
•    Nelli Paju – 24.07.1990
•    Anu Hark – 10.03.1993
---------------------------------------------------------

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles