Kes on see tipptreener, keda Alaver suusatajatele appi toob?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver eilsel hooaja lõpetamisel – käes aumedal ja peas kindel eesmärk suusatajatele välismaalt tipptreener appi palgata.
Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver eilsel hooaja lõpetamisel – käes aumedal ja peas kindel eesmärk suusatajatele välismaalt tipptreener appi palgata. Foto: Toomas Huik

Kui kõik läheb plaani järgi, siis hakkab Eesti suusatajaid järgmisel hooajal abistama üheks maailma parimaks suusatreeneriks hinnatud mees. Lepingute allkirjastamine on vaid ühe sammu kaugusel.



Eesti suusakoondise peatreener Mati Alaver esitas endale pärast hooaja lõppu ühe olulise küsimuse. Millist oskusteavet Eesti suusakoondis vajab ja kes suudaks seda kõige paremini anda? Vastuseid olevat olnud ainult üks.



«Selles valdkonnas on ta kindlasti maailma parim mees, teisi variante polnud,» kinnitas Alaver.



Töötab tippsuusatajaga


Peatreeneri sõnul ei saa mehe nime veel avalikuks teha. Lähema kahe nädala jooksul peaks aga vastus käes olema. «Meil on vastastikune kokkulepe, et enne kui asi pole täiesti kindel, ei avalda me tema nime,» selgitas Alaver, kes andis siiski paar vihjet.



Küsimusele, mis riigist ta tuleb, vastas ta: «Ma ei saa ka seda avalikustada. Kuid võin kinnitada, et ta tuleb väga auväärsest suusariigist.»



Peale selle avaldas Alaver, et kõnealune mees nõustab üht maailma parimaist tippsuusatajatest. See koostöö ei lõpe ka siis, kui eestlastega leping sõlmitakse.



Minevikus on ta juhendanud sportlasi ka noorte ja juunioride klassis. Ja just seepärast sobibki ta Eesti Suusaliidule niivõrd hästi. Kõige suuremat abi loodab suusaliit tipptreenerist saada noortele ja järelkasvukoondisele.



«Tahame sisse osta tippteadmist ja laiendada oma kompetentsi valdkonda. Andrusele saame sealt võib-olla üsna vähe üle võtta, aga Jaagu puhul – mine tea – äkki sealt tuleb miljonidollariline jackpot? Algo Kärp, Karel Tammjärv, Eeri Vahtra – neile meestele kulub selline abi kindlasti ära,» rääkis Alaver.



Lihtsustatult öeldes ostab Eesti Suusaliit sisse treeneri-konsultandi, kes hakkab korra kuus kolmel päeval koondislastele õpetussõnu jagama ja näidistreeninguid andma. Koostöömudelit on võimalik pisut ka muuta, näiteks jätta kuu vahele ja tuua treener eestlaste juurde kuueks järjestikuseks päevaks.



«Kümne kuu jooksul jõuab ta anda 60 näidistreeningut. Ta osaleb meiega ka MK-etappidel ja MMil. Laagrites ta täies mahus kohal pole. Nii on mitu korda odavam kui täistöökohaga treener palgata. Ta on nii hea mees, et teda polekski võimalik osta,» nentis Alaver, kes tahab selle käiguga vähendada ka enda koormust.



Treenerite palkasid vähendati


Veel eile polnud Alaver Eesti Suusaliidule jah-vastust andnud. Kas jätkata koondise peatreenerina või mitte, sõltub paljuski ka suusaliidu finantsseisust. Kui suusatajatele pole võimalik tagada vajalikku ettevalmistust, siis on sama tööd väga keeruline teha.



Seda enam, et võrreldes mulluse hooajaga on liidu eelarve vähenenud 20 protsenti. Kulusid on kärbitud kõikjalt, kust vähegi võimalik. Ka treenerite palkasid on vähendatud.



«Usun siiski, et selle 20-protsendilise kulude vähendamisega suudab Eesti suusatamine siiski poodiumile tõusta. Oleme sama ka palju raskemates oludes suutnud teha. Kuidagi saame ikka hakkama,» uskus Alaver.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles