Nälgimisest loobunud Nabi vaatab nüüd teiste kannatusi

Madis Kalvet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heiki Nabi (punases) Kristjan Palusalu mälestusturniiril maadlemas.
Heiki Nabi (punases) Kristjan Palusalu mälestusturniiril maadlemas. Foto: Priit Simson

Varasemalt iga tiitlivõistluse eel meeleheitlikult kaalu langetanud 2006. aasta kreeka-rooma maadluse poolraskekaalu maailmameister Heiki Nabi saab nüüd EMi eel esimest korda kõhu korralikult täis süüa.



Nimelt teeb Nabi Aserbaidžaanis Bakuus toimuvatel kreeka-rooma maadluse Euroopa meistrivõistlustel esmakordselt tiitlivõistluste raames kaasa raskekaalus. Eestlaste suurlootus asub võistlustulle pühapäeval.



Kui varem heitles igapäevaselt 103 kg kaalunud Nabi kuni 96-kilogrammiste meeste seas ning pidi võistluste eel tublisti kehakaalu langetama, siis raskeimate meeste konkurentsis võivad osalejad olla kuni 120 kg.



«See ongi raskekaalus võistlemise juures hea, et enam ei pea kaalust alla võtma. Söön praegugi suppi,» sõnas Nabi eile enne äralendu Bakuusse. «Teine mees üle laua peab samal ajal nälgima. Selle üle on küll hea meel, et enam ei pea seda tegema.»



Samas tähendab raskemate meestega heitlemine ka seda, et Nabi peab nüüd hakkama hoopis kehakaalu kasvatama.



«Olen neli-viis kilo juurde võtnud ning praegu kaalun 107 kg. Läheb veel aega, enne kui soovitud raskuseni jõuan. Normaalne oleks 115 kg,» lisas matimees.



Rohkem kangitrenni


Kui väiksematel võistlustel on Nabi juba raskekaalus konkurentidega rinda pistnud, siis kõiki eeliseid ja nõrkusi pole ta veel selgeks saanud. «Massi vahe mängib kindlasti rolli, kuid täpsemalt saab näha EMil, kui suurt mõju see avaldab,» arvas Nabi.



Hoolealuse kehakaalus ei näinud probleemi ka treener Henn Põlluste. «Mõned mehed võivad olla ju raskemad, kuid samas on nad selle võrra aeglasemad. Heiki kaal on praegu päris normaalne,» arvas Põlluste. «Kindlasti on Heikil eesmärk maadelda nii hästi kui võimalik ning üritada medalit saada.»



Kaalu tõstmine on tähendanud ka muutusi treeningutes. «Viimasel ajal olen rohkem teinud kangitrenni ning vähem matitrenni,» täpsustas Nabi.



Kuna järgmised olümpiamängud Londonis toimuvad natuke rohkem kui kahe aasta pärast, siis oli tänavu ka kõige parem raskemate meeste seas võistlema hakata.



«Praegu oli sobiv aeg teise kaalu minna, kuna 2011. aastal tuleb hakata püüdma juba olümpiakohta. Järgmisel aastal olnuks juba riski peale minek,» arvas Põlluste.



Kui eestlaste suurim lootus EMil on Nabi, siis tänavusse koondisse ei kuulu mullu eestlastest parima koha saanud Eerik Aps. Aasta tagasi kuni 84 kg kaaluvate meeste seas viiendana lõpetanud Apsi on tänavu seganud vigastus ning seega astub sel EMil selles kaalukategoorias matile Alo Toom.



Aps jääb EMilt kõrvale


«Eerikul oli jalatrauma ja Eestis kaotas ta Alole ning seega langetati selline otsus,» selgitas Põlluste. «Alot segasid mullu haigused ja traumad, kuid tänavu on ta paremas seisus ning võib EMil korralikult maadelda.»



Lisaks asuvad eestlastest võistlustulle Anar Zeinalov, kes on üles antud kuni 55 kg kaaluvate meeste seas, ning Ardo Arusaar, kes võistleb kaalukategoorias –96 kg.



Eile päeval teekonda Aserbaidžaani alustanud eestlasi ootas ees pikk katsumus. «Lendame läbi Moskva Bakuusse ning kohale jõuame alles kusagil kella kolmest öösel,» sõnas Nabi eile Tallinnas enne lennuki peale asumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles