Pekingi protestipargid meeleavaldajaid ei meelita

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Hiina võimud eraldasid poliitiliste meeleavalduste kartuses juba eelmisel kuul olümpiakülaliste tarbeks kolm pargiala, kus protestijad võivad soovi korral oma mõtteid avaldada, ent tänased intsidendid näitavad, et need pole kuigi menukaks osutunud.

 

Samal ajal kui pealinna tänavatele jõudis rahva juubelduste saatel kauaoodatud olümpiatuli, pidid korravalvurid olümpiastaadioni juurest juba ära vedama nelja välismaalast, kes riputasid sinna loosungi Tiibeti vabaduse kuulutamiseks, vahendas Reuters.

Mõne aja möödudes ilmusid järgmised kolm ameeriklast juba kesksele Taevase Rahu (Tiananmeni) väljakule, kus nad mõistsid valjuhäälselt hukka kommunistliku rahvavabariigi sünnikontrolli poliitika ja laiemalt kõik abordid.

Meedia andmetel olid nad kristlased – protestandid ja katoliiklased. Kõik kolm pidid loovutama oma passid ning minema jaoskonda vestlusele, misjärel nad taas vabastati.

Tänasel sudusel hommikul ametlikes protestiparkides ringi liikudes ei olnud aga veel ühtegi sõnavõtjat sinna ilmunud. Parkides võis küll näha hulgaliselt roheluses aega veetvaid hiinlasi, suudlevaid paarikesi ja harrastuskalamehi, kuid mitte meeleavaldajaid.

Küll võis igal nurgal näha olümpiasümboolikaga särkides noori mehi, kelle ametist andis aimu väike kuular kõrvas, märgib Reuters.

Protestijate puudumist selleks ettenähtud aladel võib ilmselt põhjendada  asjaoluga, et kõneloa pälvimiseks tuleb eelnevalt läbida keerukas bürokraatiaahel, esitada taotlus viis päeva ette ning eitada kavatsust kahjustada Hiina häguselt määratletud «rahvuslikke huve».

Pekingis algavad olümpiamängud annavad rahvavabariigile enneolematu võimaluse demonstreerida maailmale oma moodsat nägu ja majanduse plahvatuslikku arengut, kuid tõmbab kommunistlikule režiimile kaela ka teravad süüdistused inimõiguste eiramise pärast.

USA president George W. Bush, kes peatub täna Bangkokis, lubas olümpia avatseremooniale saabudes samuti väljendada oma «sügavat muret» usuvabaduse ja inimõiguste puudumise pärast Hiinas, teatas Reuters.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles