Nurme alahindas oma võimeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiidrek Nurme
Tiidrek Nurme Foto: Raigo Pajula

Kui Tiidrek Nurme oma tänavuse hooaja esimeseks 5000 meetri jooksuks valmistus, seadis ta eesmärgiks aja 13.50. Ehk siis ligi seitsmesekundilise isikliku rekordi paranduse. Esimese võistluse jaoks üsna kõrge eesmärk? Eksite!



Ka Nurme eksis. Ta läbis USAs Walnutis 5000 meetrit 13.31,87ga ning täitis ka Euroopa meistrivõistluste normi. Ühtekokku parandas ta oma isiklikku rekordit enam kui 25 sekundiga.



«See näitas, et alahindasin oma võimeid ja seisundit mitmekordselt. Ma polnud väga ammu võistelnud ja isegi ei teadnud, mis sellise aja jooksmine tähendab. Aga jooks oli juba iseenesest väga kiire,» selgitas Nurme, kes sai selle ajaga 13. koha. Võitis ameeriklane Dan Huling 13.24,72ga.



Eesti 1500 meetri rekordi omaniku sõnul jäi tal ka tublisti varu. Seda enam, et tegemist oli esimese võistlusega. «Vahepeal jäin grupist maha, kuna ees tehti nii kõva tempot. Kaks ringi enne lõppu sain aru, et energiat on väga palju veel üle, ja püüdsin grupi kinni. Viimase ringi jooksin 58 sekundiga (!),» avaldas Nurme, kellel tekitas see jooks nii mõnegi uue mõtte. «Nüüdsest võin end pikamaa-, mitte keskmaajooksjaks nimetada. Lõpuks tuli ära – olin seda juba ammu oodanud! See oli minu jaoks emotsionaalselt väga oluline, oleme treener Harry Lembergiga õigel teel.»



Ent mis aitas Nurmel tänavu nii suurt arenguhüpet teha? Lembergi sõnul on vastus lihtne. Esiteks, tugev hooaja ettevalmistus läks juba oktoobri keskpaigas lahti. Kaks kuud veetis Nurme Colorado Springsis, jaanuaris treenis ta Kenyas, veebruaris oli kodus ja siis põrutas juba Arizonasesse. «Tiidrek on tänavu ühtekokku viis kuud mägedes treeninud. Lisaks muidugi ka see, et ta on terve püsinud ja korralikult harjutada saanud,» selgitas Lemberg.



Nii tema kui ka Nurme tõdesid, et sellise vormi pealt võib Euroopas võidu joosta küll. Nurme hooaja põhieesmärk on Barcelona EM, kus ta treeneri hinnangul hea õnne korral ka koha eest kuue parema seas võidelda võiks.



Eesti kõigi aegade edetabelis tõusis Nurme selle ajaga kolmandaks. Rekord kuulub juba aastast 1976 Enn Selliku nimele, kes on läbinud distantsi 13.17,2ga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles