Eesti olümpiaturistid ei pelga piletikulu

Kaire Uusen
, vanemtoimetaja (Tarbija24)
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametiühingujuht Kalle Liivamägi
Ametiühingujuht Kalle Liivamägi Foto: Margus Ansu

Kui Hemingway sõnul võib igas sadamas kohata vähemalt ühte eestlast, siis algaval olümpial võib eestlasest pealtvaatajat kohata ka võistlustel, mille vastu Eestis huvi ei tunta.


Üks on kindel – kõige valjemaid eestlaste ergutushüüdeid kuuleb Pekingi olümpia ajal 19. augustil Gerd Kanteri kettaheitmise ajal, sest siis on staadionil korraga üle 250 eestlase.


Kuid sellele vaatamata üllatas Eesti ametlikku olümpiapiletite müüjat Kaleva Traveli juhti Merike Hallikut eestlastest spordisõprade huvi n-ö haruldaste alade vastu.


«Paljud Pekingi olümpiale sõitvad eestlased soovisid osta lisaks kergejõustikule või sõudmisele kas või üheainsa pileti võistlusele, mida nad tavaliselt ei vaata,» rääkis Hallik. «Näiteks sünkroonujumine ja pesapall.»


Halliku arvates tehti seda mitmel põhjusel. «Esiteks seepärast, et tahetakse näha, millised need areenid ja spordirajatised üldse on,» ütles ta.
Teiseks põhjuseks, miks meile võõramatele aladele rohkem pileteid ostetakse, on ilmselt odav hind. «Need on võrreldes eelmise olümpiaga ikka üsna odavad,» tõdes Hallik, tuues näite 53-kroonisest piletist, mille eest saaks näha näiteks käsipalli alagrupimänge.


Hajutatud eestlased


Praeguseks on Kaleva Traveli kaudu müüdud ligi 5000 piletit, neist 500–600 välismaalastele. Samas ei saa aga eestlased ühelgi olümpiaalal ühes pundis istuda, sest turvapoliitika on kõik ühele riigile antud kohad hajutanud. «Nii ei ole, et kui ühele võistlusele saime 100 piletit, et siis kõik eestlased istuksid rivis kõrvuti,» tõdes Hallik.


Seda koges ka ettevõtjast Eesti Olümpiaakadeemia president ja ettevõtja Neinar Seli, kes sai kaks piletit ühte ja kaks teise sektorisse.
«Meil on ilusad sinised fännisärgid ja kui saaksime üheskoos sinimustvalget lippu hoida, paistaksime hästi välja, aga piletite jagamise või turvasüsteem on selline, et tuleb eraldi istuda,» tunnistas eile Pekingisse suundunud Seli nukrusega.


Oma perele piletite broneerimine algas Selil juba aasta tagasi ja oli omaette ooper. Ettevõtja sõnul püüdis ta omal käel veel interneti kaudu lisaks paremaid kohti broneerida.


«Vastused venisid ja piletite saamine omal käel oli ikka üsna komplitseeritud,» tõdes Seli. «See, mis Kaleva Travel korraldas, oli aga väga hea,» kiitis ta.


Seli põhihuvi on kergejõustik, suurt huvi pakub ka rannavolle. Kõige enam rõõmustas Seli aga korvpallifinaali piletite üle «Arvestades seda, et hiinlased jätavad 75 protsenti piletitest endale, oli see väga hea tulemus,» hindas ta.


Täpset arvu, kui palju eestlasi olümpiamängudele pileti on ostnud, ei saa öelda, sest pileteid sai osta ka internetist. Siiski oletatakse, et kokku võiks Pekingi olümpial olla umbes 500 eestlast, kelle hulka kuuluvad aga nii sportlased, asjamehed, olümpiaturistid kui juhukülastajad. «Siia kuuluvad ka need, kes lähevad kas või ainult ühte ala vaatama,» märkis Hallik.


Poja käekäiku vaatama


Üheks selliseks meheks on praegune riigitöötajate ametiühinguliidu ROTAL juht ja endine tippsportlane Kalle Liivamägi, kes sõidab olümpiale oma ujujast poja Martini võistlusele kaasa elama.


«Viskasin kunagi paar aastat tagasi talle veksli välja, et kui ta olümpiale pääseb, sõidan vaatama,» rääkis Liivamägi. «Nüüd tuleb see ära täita.»
Kuid Liivamägi ongi võtnud plaani vaid ujumisvõistluste vaatamise. «Start on 13. augustil ja kui ta (poeg Martin – toim) edasi pääseb, siis olen ka 14. augustil nii hommikul kui õhtul võistlust vaatamas,» teatas ta.


Mehe sõnul ostis temagi kõik Kaleva Traveli kaudu – nii reisi, viisa kui ka võistluse piletid. «Nagu kuulsin, avatseremooniale oli raske pileteid saada, mul ujumisvõistlusega probleeme polnud. Mida ma tellisin, selle ka sain,» tunnistas ta.


Liivamägi mäletamist mööda maksis A-sektori pilet ujumisvõistlustel 700 krooni. «B- sektoris, kust ma kahte võistlust vaatan, on pileti hind 400 krooni,» rääkis ta.


Liivamäge üllatas, et talle ei tahetud öelda, kellega ta koos Pekingisse reisib. «Tean seega vaid, et 9. augustil on Kaleva Traveli kaudu Eestist minejaid 8–9 inimest,» märkis ta.


Halliku sõnul ei ole sel puhul tegemist olümpiapiletite süsteemiga, mis keelaks seda infot avaldada, vaid Eesti enda andmekaitseseadusega, mis ei luba kaasreisijate nimesid avaldada.

Olümpiapiletid


•    Eestis ametlik olümpiapiletite müüja ja reiside korraldaja Kaleva Travel on müünud ca 5000 piletit, neist 500–600 välismaalastele.
•    Pekingis peaks olema olümpiamängude ajal ca 500 eestlast.
•    Kõige odavamad piletid – 53 krooni (nn eelringid ning alagrupimängud).
•    Kõige kallim pilet on avatseremoonial – 8800 krooni.
•    Keskmine võistluste pilet on alla 1000 kr.
•    Keskmine poolfinaali või finaali pilet jääb alla 1500 kr.
•    Korvpallifinaali pilet 1760 kr (mustal turul 20 000 kr).
•    Eestis puudub info võltsitud piletite kohta.
Allikas: Kaleva Travel, PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles