Bush kritiseeris olümpia eel Hiina inimõiguste olukorda

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ühendriikide president George W. Bush kritiseeris Tai pealinnas Bangkokis toimunud kohtumisel Hiina suhtumist dissidentidesse, usuõiguslastesse ja inimaktivistidesse.


Homme olümpiamängude avamisele sõitev Bush kasutas analüütikute hinnangul Hiina kritiseerimisel teravaimat tooni, kuid samas kiitis president ka kahe riigi vahelisi «konstruktiivseid suhteid» kaubandusvaldkonnas ja diplomaatias, vahendas CNN.

«Me räägime pressivabadusest, vabadusest koguneda ja tööliste õigustest, mitte soovist vastanduda Hiina võimudele vaid usust, et inimestele suuremate vabaduste andmine on Hiinale ainus viis kasutada ära kogu oma potentsiaal,» vahendas timesonline.co.uk Bushi sõnu.

Kolmapäeval Lõuna-Korea pealinnas Seoulis peetud kõnes ütles Bush, et ei kasutata olümpiamänge platvormina Hiina inimõiguste olukorra kritiseerimiseks, vaid tõstatab teema kohtumisel Hiina presidendi Hu Jintaoga.

«Ühendriigid usuvad, et hiinlased väärivad elementaarset vabadust, millele kõigil inimestel on loomupärane õigus,» ütles Bush eile peetud kõnes, milles ta puudutas ka Põhja-Korea tuumaprogrammiga, Myanmari olukorraga ja piirkonna julgeolekuga seotud küsimusi.

Bush kinnitas, et igasuguune muutus Hiinas saab toimuda tema enda reeglite, ajaloo ja traditsioonide järgi.

Reutersi teatel ärritab Bushi sõnavõtt ilmselt kommunistliku riigi juhtpoliitikuid, kes suure tõenäosuse kohaselt oma pahameelt siiski kahe riigipea kohtumisel ei avalda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles