USA lippu kannab Sudaani sõjapõgenik Lopez Lomong, Hiina oma Yao Ming

Oliver Lomp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lopez Lomong kannab Pekingi olümpiamängude avatseremoonial USA lippu.
Lopez Lomong kannab Pekingi olümpiamängude avatseremoonial USA lippu. Foto: AFP / Scanpix
Pekingi olümpiamängudel võistlev USA olümpiakoondis hääletas riigi lippu mängude avatseremoonial kandma 1500 meetri jooksja Lopez Lomongi.

Alles 13 kuud tagasi USA kodakondsuse pälvinud Lomong on Sudaani sõjapõgenik, kes kuue aasta vanuselt lahutati oma vanematest ning  veetis suure osa lapsepõlvest Keenias sõjapõgenike laagris, vahendab ETV Sport.

«See on midagi enamat kui unistus,» tunnistas suurest aust jahmunud Lomong. «Korrutan pidevalt enesele, et see ei saa ometi tõsi olla. Mul lihtsalt pole sõnu.»

Lomongi valisid USA lipukandjaks Ühendriikide koondise kõigi kaptenite ühisel hääletusel. Mitmed vaatlejad näevad Lomongi lippuriks valimises USA soovi häbistada pidevas kodusõja kütkes vaevlevat Sudaani ja kaudselt ka Sudaani liitlast, olümpiamänge võõrustavat Hiinat.

Olümpiamängude korraldajate lippu kannab seevastu riigi populaarseim sportlane, korvpallur Yao Ming.

229-cm pikkune Houston Rocketsi keskmängija valimine lippuriks oli Hiina olümpiadelegatsiooni otsus mis langetati pärast pikka arupidamist.

«Meie võistkonnas on palju atleete, kes vastasid lipukandja kriteeriumile. Pärast pikka arutlemist langes otsus Yao Mingi kasuks,» sõnas Hiina spordiministri asetäitja Cui Dalin.

Yao Ming oli Hiina koondise lippuriks ka 2004. aasta Ateena olümpiamängudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles