Õnn pöördus, parima selgitamine jätkub

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TTÜ poolel hea partii teinud Illimar Pilk napsab palli eile Tarva rünnakute liidriks tõusnud Richard Andersonilt.
TTÜ poolel hea partii teinud Illimar Pilk napsab palli eile Tarva rünnakute liidriks tõusnud Richard Andersonilt. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

«Kui keegi arvas, et võidame seeria 3:0, siis tegelikult pole see ju nii. Täna ei suutnud TTÜ meile mängu ära anda, kuigi nad üritasid,» sõnas Rakvere Tarva tagamees Kristo Saage pärast TTÜ-lt lisaajal saadud kaotust. Põnevusetendus jätkub!


Esimeses ja teises poolfinaalis andis TTÜ viimasel veerandil võiduvõtmed Tarvale. Eile ei lubanud nad Rakvere spordihoonesse kogunenud rekordilise 2900 inimese ees väljakuperemeestele rohkemat kui ainult viigistada. Lisaajal vormistas aga TTÜ väärt võidu 88:85. Mõistagi lõi nii napp pääsemine üliõpilasmeeskonnas emotsioonid lakke.



«Ilgelt hea emotsioon on praegu, panime vennad paika! Mingi hetk pidi neil see õnn otsa lõppema,» õhkas lisaaja alustuseks viis punkti visanud Joosep Pokla. «Seeria läheb viie mängu peale ning siis on juba meil eelis. Meie füüsis on nendest parem, kui mõned mehed välja arvata. Vaimne pool tuli ka täna järele.»



Kolme võiduni mängitavas seerias polnud TTÜ-l enam libastumiseks võimalust. Nende suurim korvialune jõud Joosep Toome tundis heameelt, et mõõn on ületatud, ent nägi võidus ka õnnefaktorit. Mängujuht Reimo Tamm aga lisas, et meeskond uskus oma võimalusse.



«Enne mängu polnud ühelgi mehel pea norus, tulime siia võitma,» kinnitas ta. «Teadsime, et meil on selg vastu seina ning tegelikult pidanuks selle mängu kindlamini ära otsustama. Aga tegime lõpus ikkagi rumalaid pallikaotusi ja viskasime vabaviskeid mööda.»



Varem otsustamisest rääkis ka Tarva peatreener Andres Sõber, kelle sõnul oli neil võimalus mäng oma kasuks pöörata, kuid seda ei suudetud. «Võimalik, et täna jäi natuke puudu ka minust endast. Lisaks lõi Janis Vahteri jalavigastus plaanid segamini – lõpus oli meil vaja kaitses särtsakamalt liikuvat meest,» arutles ta. «Kuid asjade selline käik polnud minu jaoks üllatus. Meil on seni niigi õnne olnud.»



Tegelikult oli Tarval võimalus ka lisaaja lõpus, kui neile jäi kahepunktilises kaotusseisus viimane rünnak. Paraku põrgatas Valmo Kriisa kolm sekundit enne lõppu vastu jalga. Vanameister apelleeris küll veale, kuid seda ei antud – kohtunikku ei kõigutanud ka Rakvere publiku hullumiseni vali nördimuskisa. Hetk hiljem teenis Kriisa veel ka ebasportliku vea. Mäng oli tehtud.  



Vaatamata kaotusele oli Sõber väliselt rahulik, tavapärasest rahulikum oli ta ka mängu ajal. Treener möönis, et kolmanda poolfinaalmängu eel ja ajal kerkinud pinged pakkusid nii tema kui meeskonna jaoks uudse kogemuse. «Esimesed kaheksa minutit oli selline pinge, nagu mängiksime olümpia finaali,» iseloomustas ta platsil toimunut.



Kolleeg Aivar Kuusmaa oli Sõbraga päri. «Kolm mängu on näidanud, et tegemist on täiesti võrdsete meeskondadega. Usun, et oleme juba praeguseks pakkunud päris ilusa seeria,» mõtiskles ta. «Loomulikult tahaks me siia tagasi tulla. Siin kogetu pakkus erilise emotsiooni.» Ta pidas lühikese pausi ning lisas naerdes: «Mõistagi teeniks Tarvas sellega järgmise aasta eelarvesse 100 000 krooni.»



Mõlemad juhendajad hindasid poolfinaalseeria taset kõrgeks ning mängustiili kaasaegseks. Pärast esimest kohtumist teise poolfinaali treenereid tühikargajateks nimetanud Sõber otsis mängu iseloomustamiseks kaua sõnu. Lõpuks leidis ta pehme võrdluse.



«Ühes paaris oleksid koos nagu Bryan Adams ja Robbie Williams, teises Toomas Anni ja Jüri Homenja,» tõi ta värvika näite ning teenis ära Kuusmaa heakskiitva noogutuse.



Seeria jätkub esmaspäeval Tallinnas ning senisega võrreldes on meeskonnad hoopis uues seisus. Sõbra arvates ongi nüüd huvitav näha, kuidas TTÜ sellises olukorras tegutseb.



Kuusmaa lükkas aga ümber laialt levinud arvamuse, et pika seeria korral kuulub eelis nooremale ja jõust pakatavale TTÜ-le. «Füüsisega pole võimalik seda seeriat võita,» teatas ta ning tõi näite, et korraldas enne eilset mängu hoolealustele hoopis kergema treeningu. «Nende päevadega pole enam võimalik kedagi paremaks treenida.»



Tarva parim vaatas viimaseid minuteid pingilt


Eilses põnevuskohtumises tõusis 33 punktiga kindlalt üleplatsimeheks Tarva Kanada passiga keskmängija Richard Anderson, kuid koduvõistkonnale võiduks sellest siiski ei piisanud.



«See oli minu tänavune parim mäng. Kasutasin oma võimalused ära, kuid kahjuks see meeskonda võidule ei aidanud,» rääkis Anderson. «Eesmärk on järgmine kohtumine ära võita ning mängudega 3:1 finaali jõuda.»



Siiski leidis Anderson, et kodupubliku suur toetus ei kammitsenud meeskonda, vaid andis hoopis hea emotsiooni.



«Meie omavahelised kohtumised on alati pingelised olnud. Täna (eile – toim) meil vajalikul hetkel visked ei tabanud. Lootsin väga, et suudame kodufännide ees selle mängu ära võita ja seeria lõpetada,» sõnas Anderson. «Meie kaitse ei olnud täna parim. Peame paremini suhtlema.»



Kui kokku teenis Anderson mänguaega 34 minutit, siis lisaajal sai ta kätt proovida vaid esimesel minutil ja seitsmel sekundil ning kohtumise lõppu vaatas juba pingilt.



«Eks mul olid ka omad mõtted – arv asin, et Müürsepp suudab korvi all paremini sööte anda,» põhjendas Tarva peatreener Andres Sõber Andersoni pingile jätmist. (PM)



KORVPALL


Eesti meistrivõistluste poolfinaal

Rakvere Tarvas – TTÜ 85:88 (8:12, 24:20, 20:23, 24:21)


Tarvas: Anderson 33, 9 lp, Kriisa 17, 7 lp, 10 rs, Hallik 14, Veideman 10, Saage 7, Villers 2, Müürsepp 2, Hiiuväin 0, Vahter 0. (kahepunktivisked 45/21,


kolmepunktivisked 24/9, vabavisked 26/16, lauapallid 37, pallikaotused 14)



TTÜ: Toome 19, 9 lp, Pokla 19, Pilk 14, Tamm 11, 5 rs, Orula 9, Klementsov 9, Makke 7, Saks 0. (kahepunktivisked 35/19, kolmepunktivisked 25/10, vabavisked 31/20, lauapallid 31, pallikaotused 17)


Tarvas juhib seeriat 2:1

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles