Odavad tossud toovad seljavalu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Odavad jooksusussid ei kesta kaua, pealegi võivad need pikapeale jooksjale kaasa tuua alaseljavalud
Odavad jooksusussid ei kesta kaua, pealegi võivad need pikapeale jooksjale kaasa tuua alaseljavalud Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht
Mis juhtub inimesega, kes soovist raha kokku hoida läheb maratonirajale nt turult ostetud odavate tossudega? Selgitab Aivo Liiv, Tartu maratoni jooksupartneri, Asicsi esindaja Eestis:

Kui on hästi tehtud koopia, siis ei pruugigi midagi juhtuda. Üks asi, mis odavate jooksususside puhul on kindel - peaaegu alati lagunevad nad oluliselt kiiremini.


Teine asi - nad ei ole interaktiivsed. Nad ei arvesta, kuidas jalg toimib. Nad ei arvesta jala eripära ja jooksmisliigutustega.

Üritatakse kopeerida sisetuge, aga see on lihtsalt plokk seal sussis. Õige tugi on see, mis laseb jalal ikkagi mängida. Algul, kui sul on kerge surve, ta mängib sinuga kaasa, aga kui hakkab üle piiri minema, siis hakkab tugevalt vastu. Koopiatel on tugi on lihtsalt ära täidetud ja temast ei ole tolku.


Materjalid mis odavate koopiat puhul valitakse on tavaliselt soodsamad. Nad ei ole kaugeltki nii tehnoloogilised materjalid kui vaja, nad ei hinga nii palju. Hais tekib kiiremini sisse, nad lähevad umbseks. Tihtipeale venivad nad välja. Liistušabloon on tihtipeale universaalne, mis ei arvesta jooksu iseärasustega. Iga spordiala on ju oma dünaamikaga ja sellest lähtuvalt tehakse liist.


Odav toss ajab asja ära, inimene saab oma jooksud tehtud. Aga on väga tõenäoline, et tal hakkavad 35 aastaselt alaseljavalud jms.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles