Sokk kaitseb jooksja jalga

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sokid
Sokid Foto: Arno Saar / Õhtuleht
Mida jooksumaratonile minnes pidada silmas sokkide valikul? Nõu annab Aivo Liiv, Tartu maratoni jooksupartneri Asicsi esindaja Eestis:

Võib joosta ka ilma sokita. Sõltub jalast. Aga hõõrdumisvõimalus on ilma sokita ikka oluliselt suurem.
Sokk on selleks et kaitsta rohkem hõõrdumise eest. Teiset küljest - tänapäeva tippsokid on ka antibakteriaalsed ja üritavad jalga ka kuivana hoida. Kliima tänu sokile on jooksusussi see parem.

Suurim soki roll on ikkagi hõõrdumise vältimine. Muidugi, kui võtad väga paksu soki, mis sul sussi sees kortsu läheb, siis ta pigem aitab hõõrdumisele kaasa. Või sellise, mis pärast esimest või teist pesu on natuke välja veninud. Aga korralik, antibakteriaalne sokk on hea. Ta tekitab sussiga koos ühtse terviku.


Sokk on igati hea asi, aga, nagu öeldud, võib joosta ka ilma sokita. Triatlonisussid näiteks arvestavad sellega, at paljud sportlased panevad nad palja jala otsa. Aga neid susse tehakse ka väga delikaatsetest erinahkadest. Keeleosa tehakse pikem ja ava suurem, et oleks pärast rattasõitu lihtne jalga tõmmata.

Palju profid jooksevad ilma sokita või hästi madala sokiga, aga harrastajad võiks ikka sokki kasutada.
Õigetel sokkidel tehakse need alad, kuhu surve on kõige suurem, tavaliselt paksemad. Et aitaks omakorda summutada lööki. Mis tähendab, et võib kasutada ka mingil määral kehvemat tossu.

Hea soki labaosas on olemas erilised soonikud, mis aitavad sokki paigal hoida, et ta ei hakka jalatsi sees sõitma. Peale tehakse hingav osa, et higi võimalikult kiiresti minema juhtida. Pisinüansse on palju, mis sokist hea soki teevad. Ja ka hinna, tavaliselt maksavad need ca 250 kr.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles