Olümpia algab suursuguse avapauguga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pekingi olümpiamängude avatseremoonial etendatakse «Lendavate pistodade maja», mis peegeldab Hiina kultuuri.
Pekingi olümpiamängude avatseremoonial etendatakse «Lendavate pistodade maja», mis peegeldab Hiina kultuuri. Foto: Reuters / Scanpix

Pekingi olümpiamängud on ajaloo kalleimad ning ilmselt osalt just seetõttu soovivad korraldajad juba avatseremoonial publikule suurejoonelist vaatemängu näidata.

Avamine kestab ametnike sõnul kolm ja pool tundi – algab sportlaste sissemarsiga, misjärel on kavas meelelahutuslik programm, õhtu päädib olümpiatule süütamisega.


Tseremoonia peakorraldaja Zhang Heping avaldas, et pärast kolme proovi on ta kindel, et kõik toimib ja avamispidu tuleb uhke.


Enne show ametlikku algust toimub tunniajane etendus, kuhu on kaasatud ka staadionile kogunev publik. «Iga pealtvaataja saab pakikese, kus on sees vajaminevad vahendid,» selgitas Zhang. «Kõigile näidatakse ette, kuidas neid kasutada tuleb.» Kogu õhtu jooksul käivad nii kohapeal kui ka telekast avamispidustusi jälgivate miljonite silmapaaride eest läbi ligi 15 000 esinejat, nende seas ka Hiina popstaar Liu Huan, kes astub üles koos Suurbritannia lauljatari Sarah Brightmaniga. Huan ja Brightman esitavad spetsiaalselt olümpiamängudeks kirjutatud laulu.


«Sarah jõudis Pekingisse ja harjutab koos Liuga,» kinnitas Zhang. «Kuigi nad pole saanud väga palju proovi teha, olen kindel, et see kõlab ilusti.»


Korealased filmisid salaja


Kuigi paljude tõeliste spordifännide jaoks on kord nelja aasta tagant toimuvate olümpiamängude avatseremoonia pelgalt võistluste alguse venitamine, on pidulik avamine aastatega muutunud korraldajariigile võimaluseks tutvustada maailmale oma riiki ja kultuuri.


Zhang lubas, et õhtu üks tipphetki on pärast etenduse lõppu toimuv ilutulestik. «Hiina on ilutulestiku kodu,» sõnas Zhang. «See saab olema väga värvikas, mitte mingi tavaline rakettide taevasse laskmine.»


Ajal, mil televisioon on Hiinas levinud laiadesse massidesse, usaldasid hiinlased avatseremoonia eest vastutajaks tuntud filmirežissööri Zhang Yimou, kes läänemaailmas tuntud eelkõige oma filmiga «Lendavate pistodade maja».


Zhangi sõnul etendatakse avamisel Hiina rahva iidset ja pikka ajalugu. «Etendus peegeldab Hiina ühiskonna kultuurilisi eripärasid ning tutvustab kaasaegse Hiina ja hiinlaste olemust,» selgitas Zhang.


Show’st on niivõrd palju räägitud, et Lõuna-Korea eratelekanal SBS hiilis salaja kaameratega etenduse proovi ning lasi osa materjalist teisipäeval eetrisse ning lasi hiljem filmitud lõigud ka internetis ringlema.


Siiani on korraldajatel õnnestunud saladuses hoida vaid üht – veel ei ole teada, kes süütab täna õhtul pärast Hiina presidendi Hu Jintao olümpiamängude avatuks kuulutamist olümpiatule. On spekuleeritud, et see au langeb osaks korvpallur Yao Mingile, kes kandis tõrvikut kolmapäeval Pekingis Tianmeni väljakul.


Selle vastu räägib aga olümpia ajalugu. Nimelt järgitakse traditsiooni, et üks inimene kannab tõrvikut vaid korra.


Poliitikute koorekiht


Korraldajad seda teemat kommenteerida ei soovinud, öeldes vaid, et tule süütaja on valitud tema sportlike saavutuste ja positiivse eeskuju poolest.


Hiina poliitika tõttu paljude kriitika alla sattunud olümpiamängude avamispeole koguneb ka suur hulk maailma tipp-poliitikuid. Näiteks sõitis Hiina pealinna USA president George W. Bush, Pekingisse tulid ka tema Prantsusmaa ametivend Nicolas Sarkozy, Afganistani president Hamid Karzai ja Pakistani president Pervez Musharraf.


Eesti president Toomas Hendrik Ilves ning peaminister Andrus Ansip teatasid juba mõned kuud tagasi, et nemad avamistseremooniast osa võtta ei kavatse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles