Tiibeti toetajad petsid Gerd Kanterilt allkirja välja

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Huik

Kettaheite maailmameister Gerd Kanter sattus Pekingi olümpia eelõhtul skandaali. Nimelt seisis tema allkiri paljude teiste olümpialaste omade seas eile hommikul veebilehel «Sport for peace» ehk «Sport rahu eest» avaldatud pöördumise järel, mis oli mõeldud Hiina presidendile.


Neljapäeva hommikul internetti tekkinud manifestis kutsuvad inimõiguste eest võitlev ühendus Amnesty International, liikumine «Tiibeti nimel» ja sportlased Hiina presidenti üles leidma kiiret ja rahumeelset lahendust Tiibeti küsimusele. Lisaks soovitakse, et Hiina loobuks surmanuhtluse rakendamisest.


Üleskutse all seisab aukartustäratav hulk tuntud sportlaste nimesid, teiste hulgas ka Kanteri suurte rivaalide Virgilijus Alekna ja Ehsan Hadadi nimed. Kirja koostajate sõnul saadi kergejõustiklaste allkirjad 1. juulil Saksamaal Berliinis Grand Prix’ võistlustel.


Kanteri mänedžeri Raul Rebase sõnul ei ole kettamees aga mingile üleskutsele alla kirjutanud. «Helistasin Gerdile ja ta ütles, et pole millelegi allkirja andnud,» kinnitas Rebane. Ta lisas, et tegu ei saa olla mingi tõsiseltvõetava leheküljega, sest ingliskeelsele läkitusele väidetavalt alla kirjutanud Alekna ja Hadadi ei räägi sõnagi seda keelt.


Ometi väitsid pöördumise koostajad veel eile lõuna ajal, et neil on Kanteri allkiri olemas. «Meil on dokument, kus on härra Kanteri allkiri,» ütles organisatsiooni «Kampaania Tiibeti nimel» esindaja. Pöördumise koopiat ei soovinud ühenduse esindajad kummatigi Postimehele saata, sest ei tahtvat sportlasi halvas valguses näidata.


Pärastlõunal aga saatsid pöördumise koostajad laiali hoopis vabanduse. Olevat selgunud, et sportlaste allkirjad küll saadi, kuid need koguti ebaeetilisel moel – kergejõustiklastele läheneti söögijärjekorras ja neile ei öeldud, millele nad alla kirjutasid. «Kui Kanter soovib oma nime selle manifesti alt eemaldada, siis teeme seda kohe,» teatas ühendus, mille peakorter asub Saksamaal.


Õhtuks oligi Kanteri nimi allakirjutanute loetelust kadunud, nagu ka Soome odaviskajate Tero Pitkamäe ja Teemu Wirkkala nimed. Viimased kaks on allkirja andmist kinnitanud, kuid väitnud, et ei teadnud, et tegu on poliitilise avaldusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles