Ahvinalja visanud Inglismaa peatreener sattus jabura rassismiskandaali keskele

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inglismaa jalgpallikoondise peatreener Roy Hodgson.
Inglismaa jalgpallikoondise peatreener Roy Hodgson. Foto: SCANPIX

Inglismaa kõmulehed üritavad tõmmata jalgpallikoondise peatreenerit Roy Hodgsonit jaburasse rassismiskandaali – põhjuseks riietusruumis räägitud süütu nali.

Hodgson pöördus teisipäevase Inglismaa – Poola valikmängu poolajal riietusruumis oma hoolealuste poole väikese mõistukõnega, rääkides järgmise anekdoodi:

«NASA otsustas viimaks inimese kosmosesse saata, ehkki varem olid seal käinud ainult ahvid. Mees ja ahv saadetaksegi raketiga kosmosesse ning maa pealt antakse käsk: «Ahv, lülita mootorid sisse.» Natuke hiljem: «Ahv, kontrolli kütusevarusid.» Veel pisut hiljem: «Ahv, kontrolli, kas mehel on kõik elutegevust tagavad seadmed korras.» Astronaut saab pahaseks ja küsib NASA käest: «Millal mina midagi teha saan?» NASA vastab: «Veerand tunni pärast – anna ahvile süüa.»»

Hodgsoni sõnum oli lihtne – äärekaitsja Chris Smalling ärgu hoidku nii palju ise palli, vaid söötku see edasi poolkaitsjale Andros Townsendile, kes tegi head mängu. Kõmulehtede The Suni ja Daily Mirrori teatel oli aga vähemalt üks mängijatest treeneri sõnavõtust rabatud, pidades seda mustanahalise Townsendi suhtes rassistlikuks.

Endine Inglismaa koondislane ja üks rassismivastase võitluse eestkõnelejaid Stan Collymore ilmutas väidetavalt mängijate kaudu ajalehtedesse jõudnud seiga käsitlemise üle sügavat pahameelt. «See naeruvääristab kõiki rassismivastaseid kampaaniaid, kui korraldatakse odav rünnak Roy Hodgsoni vastu, kes ei öelnud mitte midagi valesti,» teatas Collymore Twitteris. Sama meelt oli uudisteagentuuri PA spordiosakonna peatoimetaja Martyn Ziegler: «Hodgsoni nalja üle «puhkenud tüli» ajab marru, sest jalgpallis esineb seoses diskrimineerimisega palju tõsisemaid probleeme,» lausus ta.

Sõna võttis ka koondise ründaja Wayne Rooney, nimetades kõmulehtede juttu naeruväärseks. Hodgson ise pidas viisakusest vajalikuks vabandada, kui tema öeldu kedagi juhtumisi solvas. «Mul polnud vähimatki kavatsust midagi sobimatut öelda. Olen Androsega rääkinud ning ta kinnitas mulle ja alaliidule, et tal pole mulle vähimaidki etteheiteid. Ta sai minu jutust aru täpselt nii, nagu oli mõeldud,» lausus Hodgson.

Totra olukorra võttis kokku Collymore, tõstatades küsimuse, kuidas kollasele pressile niisuguseid lugusid lekitavad mängijad mõjuvad Inglismaa koondise sisekliimale: «Kui palju selliseid jutte enne MMi veel üle tuleb elada? Mingu finaalturniirile ja mängigu, kurat, jalgpalli!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles