Teadlaste kinnitus: endistel NFLi mängijatel esineb dementsust

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cincinnati Bengalsi ja Buffalo Billsi vaheline kohtumine NFLis.
Cincinnati Bengalsi ja Buffalo Billsi vaheline kohtumine NFLis. Foto: SCANPIX

Rühm teadlasi viis läbi järjekordse uuringu, mille käigus võeti vaatluse alla endiste ameerika jalgpallurite ajutegevus ning erinevate testide tegemisel avastati, et paljudel neist esineb korduvate pähe saadud löökide tõttu dementsust.

Uuringutes osalenud ameerika jalgpalli liiga NFLi mängijatel ei daignoositud ühelgi konkreetset neuroloogilist haigust, ent avastati murettekitavaid seoseid ajutegevuse ning karjääri jooksul saadud peapõrutuste vahel. Londoni uurimisinstituudi teadlane Adam Hampshire'i sõnul esinesid endiste NFLi mängijate ajudes «mõned kõige häirivamad ebanormaalsed ajutegevused,» mida ta on näinud. «Ning ma olen oma karjääri jooksul näinud paljude patsientide andmeid,» andis Hampshire mõista, et endistel NFLi mängijatel esineb suuri probleeme.

Eurosport vahendas, et 13 endise ameerika jalgpalluriga läbi viidud uuring kinnitas, et korduvate pealöökide saamine võib viia seisundini, kus inimestel on raske otsuseid langetada, nad on tihti agressiivsed ning neil esineb dementsust. Uuringus kasutati funktsionaalset magnetresonantstomograafiat.

Varasemad uuringud on leidnud seoseid NFLi mängijate ning Alzheimeri ja Parkinsoni tõvede vahel ning alles augustikuus nõustus NFL maksma 765 miljonit dollarit valuraha tuhandetele endistele mängijatele, kes olid liiga vastu esitanud hagi, milles nad süüdistasid NFLi ajuvigastuste võimaliku tekke varjamise eest. Paljud neist mängijatest kannatasid tervisetõendite järgi dementsuse ja terviseprobleemide käes.

Eestlastest mängib ainukesena NFLis Margus Hunt, kes kuulub Cincinnati Bengalsi ridadesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles