Segaduses Januzaj: isa otsustab, mis koondist esindan

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adnan Januzaj.
Adnan Januzaj. Foto: SCANPIX

Noor Manchester Unitedi jalgpallur Adnan Januzaj on endiselt segaduses ning ei oska öelda, mis riigi koondist ta esindada tahab. Noormehe sõnul teeb selles küsimuses lõpliku otsuse tema isa.

Tänapäeva multikultuurses Euroopas muutub sportlaste seas üha sagedasemaks probleemiks kodumaa valimine. Paljudel noortel on vanemad pärit erinevatest riikidest ning sünnitakse veel hoopis kolmandas riigis. Segadust võib tekitada mõne riigi lagunemine ja uute tekkimine. Sellisel juhul on üsna raske noortel endale kodumaad valida. Januzaj on üks selliseid näiteid.

FIFA reeglid on selle koha pealt aga üsna lõdvad – mängijad võivad esindada kõiki riike, millega nende vanematel või vanavanematel sidemeid on. Januzaj tohib esindada koguni viit riiki, kuhu võib kergelt lisanduda veel kuueski: Kosovot (isa sünnimaa), Serbiat (ei tunnista Kosovo iseseisvus, samuti isa sünnimaa), Belgiat (Januzaj sünnimaa), Albaaniat (vanemad on albaanlased) ja Türgit (vanavanemad on türklased). Kolme aasta pärast võib sinna nimekirja lisanduda ka Inglismaa, kus peab kodakondsuse saamiseks elama viis aastat (Januzaj on juba kaks aastat Inglismaal elanud).

«Mu isa otsustab, kelle eest ma mängima hakkan. Ma kuulan teda,» kinnitas noormees Inglismaa meediale, kus on pikalt olnud arutlusel noormehe nn kodustamine. Inglismaa koondis vajaks paljude kohalike ekspertide sõnul Januzaj sarnast mängumeest, sest kohalikul tasandil selliseid staare silmapiiril ei ole. Samal ajal on Januzaj kodustamise idee saanud ka teravat vastukaja.

Ilmselt ajavad potentsiaalsel kuue riigi kodanikul sealsed spekulatsioonid veel rohkem pea sassi ning seetõttu loodabki 18-aastane noormees selles küsimuses isa abile.

Januzaj lisas veel, et on Manchester Unitedis väga õnnelik ning loodab klubiga võita palju. «Tahan aidata Manchester Unitedi tiitlivõiduni ning saada maailma parimaks jalgpalluriks,» ütles noor talent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles