Vihane WADA ähvardab endiselt Jamaica sprintereid olümpiakeeluga

Kadi Parts
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usain Bolt (keskel) koos kaasmaalaste Yohan Blake'i (vasakul) ja Warren Weiriga.
Usain Bolt (keskel) koos kaasmaalaste Yohan Blake'i (vasakul) ja Warren Weiriga. Foto: SCANPIX

Maailma Antidopinguagentuuri (WADA) boss John Fahey on vihane Jamaica antidopinguagentuuri (JADCO) peale, sest viimaste väitel pole neil võimalik enne käesoleva aasta lõppu võõrustada WADA dopingukütte, kes tahavad minna uurima väiteid, justkui oleksid Jamaica kiired sprinterid saanud enne Londoni olümpiamänge harjutada kuus kuud ilma, et neilt oleks võetud dopinguproove.

WADA ja JADCO vahelised probleemid said alguse sellest, kui Jamaica agentuuri endine tegevdirektor Renee Anne Shirley väitis, et nende riigi sprinterid eesotsas maailma kiireima mehe Usain Boltiga said eelmise suve olümpiamängude eel ligi pool aastat treenida ilma dopinguproove andmata. WADA soovis asja uurima hakata, ent siis seadis omapoolsed piirangud ette Jamaica: kuigi riigi peaminister Portia Simpson-Miller kutsus WADA spetsiaalse meeskonna Jamaica dopingukütte inspekteerima, ei saa nad seda teha enne uut aastat.

Jamaica antidopinguagentuuri väitel pole nad valmis WADAt võõrustama seetõttu, et tegelevad oma sportlastega, kes jäid sel aastal vahele dopinguga ning pidid seetõttu eemale jääma ka augustis toimunud kergejõustiku MMilt. Patustajate hulgas olid endine meeste 100 meetri rekordiomanik Asafa Powell, naiste 200 meetri kahekordne olümpiavõitja Veronica Campbell-Brown ja Londoni olümpiamängude 4x100 meetri teatejooksu hõbemedalist Sherone Simpson.

«Praegune olukord ei ole aktsepteeritav WADA jaoks ja me ei kavatse sellega leppida, et nende (JADCO- toim.) väitel kavatsevad nad meiega rääkida alles järgmisel aastal,» rääkis Fahey Daily Telegraphile. «On täiesti ebarahuldav, et nad on enda väitel valmis meiega oma probleemist rääkima alles järgmisel aastal; see on minu jaoks täiesti vastuvõetamatu ning kavatseme ka vastavalt sellele käituda,» lisas WADA juht.

Maailma antidopinguagentuuril on JADCO käitumise sanktsioneerimiseks mitmeid võimalusi, millest kõige rangem oleks kuulutada Jamaica agentuur WADA nõuetele mittevastavaks - see tähendaks, et Jamaica sportlastel poleks võimalik olümpiamängudel osaleda.

Jamaica antidopinguagentuur pole WADA võimalikele ähvardustele veel kommentaare jaganud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles