Nool valimiskaotusest: tahad võita, jookse kiiremini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehk peaks Keskerakonna rivaalid edaspidi kasutama Erki Noole (pildil eile koos parteikaaslase Reet Treiga valimispeol) treeningplaane ning pika võistluskogemusega õpitud strateegiat.
Ehk peaks Keskerakonna rivaalid edaspidi kasutama Erki Noole (pildil eile koos parteikaaslase Reet Treiga valimispeol) treeningplaane ning pika võistluskogemusega õpitud strateegiat. Foto: Peeter Langovits

Volikogudesse pääses kuus olümplast eesotsas kullamehe Erki Noolega ning üks FIBA kategooria kohtunik.

Valimisvõitlus meenutab sporti, kus mõni mängib reeglite järgi, mõni mitte eriti, kuid võidab parim, räägib kohalike omavalitsuse valimistel sportlastest suurima häältesaagi kogunud olümpiakuld Erki Nool. Paraku alistasid Keskerakond ja Edgar Savisaar märksa arvukamad vastased Tallinnas ipponiga. «Võitjate üle kohut ei mõisteta,» teatas Nool väärikalt ja lisas, et ilmselt tuleb järgmiseks korraks treeningplaane muuta.

Sportlased möödunud valimistel suurt silma ei paistnud. Volikogudesse pääses kuus olümplast, kolm Eesti koondise tasemel tegevsportlast, mõni treener, mõni alajuht ja üks FIBA kategooria korvpallikohtunik – Timo Suslov.

Tänavaaugud või tervis?

Atleetidest oli ülekaalukalt parim pealinnas IRLi nimekirjas kandideerinud Nool 1522 häälega. Kui sats kaotab, pole isiklikel punktidel suurt tähtsust, tõdes Nool.

«Mul on ka paremaid võistlusi olnud,» teatab ta ausameelselt. «Nüüd on mõtlemise koht. Ei saa süüdistada Savisaart, kes kavala taktikuna ässitas rahvast vabaühenduste poolt valima ja korjas hääled endale. Tema strateegia toimis. Kui viia juhtunu üle sporditerminitesse – tahad võita, tee rohkem ja paremini trenni ning jookse kiiremini.»

Kaotus kaotuseks, kõige enam pani Noolt muretsema noortespordi teema puudumine Tallinna valimisdebatis. «Noortespordist ega noorte huviharidusest ei räägitud peaaegu üldse. Jah, see, et valitsus otsustas laste ringiraha programmi mitte käivitada, on väga halb – loodetavasti leitakse sellele lähitulevikus siiski raha –, kuid enamikus teistes omavalitsustes panustatakse huviharidusse rohkem kui Tallinnas. Me ei saa ega tohi kõrvalt vaadata, kuidas laste tervis iga aastaga kehvemaks jääb ja kehakaal suureneb. Kas tõesti on teeaugud need, millele tuleb keskenduda, mitte aga püsiväärtused – tervis ja haridus?»

Nool säilitas allajäämisele vaatamata optimistliku meele ja leidis, et kui Tallinn suudab järgmise valimistsükli jooksul parandada näiteks vehklejate häbiväärseid tingimusi – meie medalivõitjad tulevad pisikesest, külmast ja räämas Mustamäe saalist –, siis on lihtsam kaotust taluda.

Vehklemissaal ja hüppemägi

Vehklemisteema ei tulnud Noolega jutuks kogemata, sest keskerakondlane, Eesti epeenaiskonna liider ja seitse tiitlimedalit võinud Irina Embrich pääses 47 häälega linna volikokku.

«Minu kõige suurem soov olekski korda teha vehklemissaal, kus koondis treenib. Või saada uued ruumid koos kõige selle juurde kuuluvaga,» teatas Embrich ning lisas, et kohe, kui võimalus tekib, võtab ta teema käsile.

Samas polnud Embrich kaugeltki kindel, et hakkab volikogus tööle: «Ega ma mingit valimiskampaaniat ei teinud, sest hetkel on sport esmatähtis. Kes mind tundsid, need valisid. Kaalun, kas mul jätkub volikogu jaoks aega, arutan erakonnaga ja siis võtan vastu otsuse.»

Eks näis, kas vehklejate koostöö linnavalitsusega toimib sama edukalt kui iluuisutajatel – Eesti selle ala parim, Jelena Glebova, mahtus valimistel 204 häälega volikokku ja peagi avatakse Lasnamäel kolme väljakuga jäähall.

Küll aga ei plaani Tamsalu vallas taas valituks osutunud suusahüppaja Kaarel Nurmsalu kodukohta hüppemäge rajada.

«Mina ei plaani,» rõhutas Nurmsalu. «Siiski on paar inimest sellise mõttega minu juurde tulnud. Jutt käib pisikesest, 15-meetrisest hüppemäest, mille meie tuhakünkale ehitada saaks. Ütlesin: toetan ideed kahe käega, kuid mul endal pole mäega tegelemiseks aega. Võin aidata varustusega ja lastele hiljem pisut õpetust jagada.»

Nurmsalu muigas, et näe, on vallas popp poiss: «Olin eelmises volikogus, lähen ka uude. Istungid toimuvad kord kuus ja sobivatel päevadel. Löön hea meelega valla tegemistes kaasa.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles