Kahevõistlejad: Pyeongchangis medalile!

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulevikukoondis: Vasakult Rauno Pikkor, Kail Piho, Karl-August Tiirmaa, Han-Hendrik Piho ja pesamuna Kristjan Ilves.
Tulevikukoondis: Vasakult Rauno Pikkor, Kail Piho, Karl-August Tiirmaa, Han-Hendrik Piho ja pesamuna Kristjan Ilves. Foto: Mihkel Maripuu

Kahevõistluskoondis tahab kerkida uuele tasemele. Lisahoogu annab see, et tulevaks talveks palgati määrdemees.

Eesti kahevõistlejad, noored mehed, on hooaja eel väge täis. Esmalt seavad nad sihiks MK-sarjas soomlased ja itaallased paika panna, mis võimaldaks tiimiga Sotši olümpiale murda. Ent need mängud on hoovõtt Pyeongchangiks, kuhu nelja aasta pärast minnakse medalit tooma.

Meie esikahevõistleja Kail Piho kinnitas, et loosung – Sotšis teeme end maailmale tuttavaks, Pyeongchangis võidame medali – kehtib meeskonnal juba ammu. Hüüdlause kõlab kahtlaselt sotsiaaldemokraatlikult: täna Türi ja Tallinn, homme Toompea. Ainult et sotsid olid nii Türil kui Tallinnas peksupoisid. Kas ka kahevõistlejad ei võta liigset suutäit hammustada?

Koondise pesamuna Kristjan Ilves muigab: «Meil on noor tiim, kuidas sa ikka nadimat eesmärki sead. Et lähme neljandat kohta saama?»

Pyeongchangini jõuab palju vette merre voolata ning lund alla sadada, palju põletavam ja huvipakkuvam on küsimus, kuidas Eesti kahevõistluse tiim Sotši pääseb, sest hetkeseisuga on koht olemas kahel mehel.

Soomele tuul alla!

Vastavalt reglemendile täidetakse kahevõistlejate 55 olümpiakohta nii, et meeskonnavõistluses osaleks vähemalt kümme neljaliikmelist koondist. Segast süsteemi pikemalt selgitamata on seis üldjoontes selline: Eestil peab saama kolm meest edetabelis, kus arvestatakse maailma karika mulluse hooaja ja tänavuse viie esimese etapi tulemusi, 60 sekka, kuid nii, et meie kolmas oleks parem kui Soome kolmas. Või Itaalia kolmas. Just nende kahe riigiga peab Eesti viimase kahe koha nimel võitlust.

Olümpiaülesande lahendamine pole lootusetu, kuid nõuab eelkõige Ilveselt, aga ka meie teiselt numbrilt Han-Hendrik Piholt täit õnnestumist. Tiimi neljas liige Karl- August Tiirmaa murdis juunis korvpalli mängides jalaluu ning temalt oleks talve alguses väärt tulemust patt oodata.

Mõistagi kinnitavad nii vennad Pihod kui Ilves, et on suvega ladunud tõhusa vundamendi – seda nii suusatamises kui hüpetes –, millele saab ehitada nii mõndagi.

Kail Piho (22-aastane): «Mullu sai tipu jalamile jõutud, tänavu tahaksin pidevalt punktidele pääseda ja heal päeval sähvatada.»

Han-Hendrik Piho (20): «Trenni on tehtud kõvasti. Pigem tuleb jälgida, et vinti üle ei keera.»

Ilves (17): «Hüpete pärast ei muretse. Murdmaad olen harjutanud rohkem kui kunagi, seega edasiminekut peaks olema.»

Tegelikult on see trio sedavõrd noor, et areng toimub nii ehk naa. Kuid tänavu on kahevõistlejail kasutada «turbo» – määrdemees, kes suusad libisema paneb. Koondise peatreener Tambet Pikkor, kes seni suuski hooldas, olla küll tore ja tragi, kuid määrdemehena mitte just suurem asi.

«Eks meil jäi mullu hulk sekundeid ja punkte suuskade taha,» arvas Han-Hendrik Piho.

Kõva sõna on seegi, et kõik neli meest saavad MK-sarjas kaasa lüüa. «Muidu oleks Eestil vaid kaks kohta, kuid minul ja Ilvesel on tänu eelmisel aastal võidetud juunioride MM-medalitele personaalne kutse,» selgitas noorem Piho.

Üks tõsine kamp

Mis Sotši puutub, siis tõdeb vanem Piho, et eks sinna pääs suuresti Ilvesest sõltu: «Loodetavasti peab tal närv vastu.»

Ilves jääb rahulikuks, lubab anda parima, kuid arvab, et kui tal jääb Sotši sõitmata, pole maailma ots käes: «Esmane soov on juunioride MMilt taas medaliga naasta, olümpia oleks boonus. Noore mehena ma niikuinii seal suurt korda ei saadaks, tiimiga saaksime... no seitsmenda koha. Pole ju teab mis tulemus. Vaat Pyeong­chang, see on meie olümpia. Oleme üks tõsine kamp. Motiveeritud. Usun, et võime tulevikus korda saata mida vaid.»

Nüüd pole muud, kui leida Soomes võimalikult ruttu paik, kus oleks lund ning saaks hüpata ja suusatada, andmaks vormile viimast lihvi. MK-sari stardib 30. novembril Kuusamos.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles