Ainulaadne sõda Brasiilia jalgpallis

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Madridi Atletico brasiillasest ründaja Diego Costa võib järgmisel suvel Brasiilias toimuval MM-finaalturniiril selga tõmmata juba Hispaania koondise särgi.
Madridi Atletico brasiillasest ründaja Diego Costa võib järgmisel suvel Brasiilias toimuval MM-finaalturniiril selga tõmmata juba Hispaania koondise särgi. Foto: SCANPIX

Läbi aegade edukaim jalgpalliriik Brasiilia (ainuke viiekordne maailmameister) suudab oma 200-miljonilise rahvaarvu juures pidevalt kasvatada nii palju häid jalgpallureid, et neid on jagunud ka teiste riikide koosseisudesse. Järgmisel suvel toimuva koduse MM-finaalturniiri eel soovib Brasiilia koondisele selja keerata aga mees, kellest brasiillased ise loobuda ei taha.

Brasiillased on tihti olnud selle üle uhked, et nad suudavad lisaks enda suurepärasele koondisele kasvatada mängijaid ka teiste rahvusesinduste jaoks. Seejuures on uue kodumaa valinud mehed olnud alati sellisel tasemel, et Brasiilia koondise peatreeneritele ei ole nad huvi pakkunud.

Praegune olukord on aga hoopis teistsugune ja brasiillased on asunud võitlusesse. Tänavuse hooaja komeet Diego Costa sai suvel ka Hispaania kodakondsuse ja septembris esitas Hispaania jalgpalliliit ka FIFA-le ametliku taotluse, et nad lubaksid ründajal esindada uut kodumaad. Nüüd on mehel taskus kaks passi ja tuleb otsustada, kas esindada järgmise suve MMil oma sünnimaad või valitsevat maailmameistrit.

25-aastane Costa on tänavu Madridi Atletico ridades tegemas läbimurdehooaega maailma parimate ründajate sekka – Hispaania kõrgliigas on ta üheksa vooruga löönud kümme väravat, millega hoiab väravaküttide edetabelis Lionel Messi ja Cristiano Ronaldo ees esikohta.

Kevadel osales Costa küll kahes Brasiilia koondise sõprusmängus, kuid kuna vastavalt FIFA reeglitele pole tegemist ametlike mängudega, võib ta oma jalgpallikodakondsust veel muuta. Hispaania koondise peatreener Vicente del Bosque on juba avaldanud, et Costa sooviks tegelikult esindada nende tiimi ja ta olevat ka ründajaga sel teemal rääkinud. Brasiillaste loots Luis Felipe Scolari on aga tekkinud olukorra pärast maruvihane ja soovib ründajat näha novembri keskpaigas toimuvates sõprusmängudes Tšiili ja Hondurasega hoopis enda käe all.

Praeguseks on ka FIFA kinnitanud, et Brasiilia on Costale koondisekutse saatnud. Ründajal on aga õigus see tagasi lükata ning selleks tuleb tal saata Brasiilia jalgpalliliitu vastav kiri. Seega võib lähiajal Costa saatus selguda. «Tahame saada temast parema ülevaate. Hispaania peaks aktsepteerima Brasiilia õigust kutsuda enda mängijaid rahvuskoondisesse,» teatas Scolari Globo TV-le.

Costa ise teatas hiljuti Canal+le, et tema on rahvuskoondise osas otsuse langetanud, kuid praegu ei kuulu see avalikustamisele. Lisaks märkis ta, et ootab olukorrale kiiret lahendust. «Tegemist on mängija isikliku otsusega,» tähendas del Bosque alates 2007. aastast Hispaanias elava ründaja kohta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles