Vigastuspausilt naasnud Arusaar murdis raskeid mehi

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ardo Arusaar (sinises).
Ardo Arusaar (sinises). Foto: Liis Treimann

Ardo Arusaar, kreeka-rooma maadleja ja Londoni olümpia kaheksas mees naasis pika vigastuspausi järel Palusalu memoriaalil võimsalt – ta alistas tavapärasest raskemas, raskekaalus, kolm vastast, sai kaela medali, kätte karika ning tasku 200 lisaeurot. «Terveks jäin, muul pole tähtsust,» oli Arusaar päevaga rahul.

Neli kuud tagasi, kui põlvevigastus oli just paranenud, lagunes küünarliiges. Eks ta masti maha lõi, meenutas Arusaar: «Ränk vaev oli kõigest sellest välja tulla. Paranenud käsi on pisut kangem kui teine ja vastupidavuski oli üsna kesine.»

Kõigele vaatamata murdis Arusaar, kes muidu võistleb kaalukategoorias kuni 96 kg, raskeid mehi kui loogu. Ta võitis leedulase Mantas Knystautase 5:3, venelase Maksim Sa­farjani 3:2 ja juunioride EM-kulla sakslase John Christiani 2:0.

«Massivahe väsitab,» lõõtsutas Arusaar veel viis minutit pärast finaalmatši. 15 kilo raskem sakslane ei tahtnud kuidagi alistuda. Alles eelviimasel minutil, kui Christianil oli keel vestil, suutis Arusaar ta matile suruda.

«Eks ta katsevõistlus olnud, et kuidas keha vastu peab. Pidas!» selgitas Arusaar. «Otsustasin kaalu mitte alla võtta, sest ei teadnud, kuidas see liigestele mõjub.»

Raskekaalus võistlemine oli tulusam, sest võidupreemiat maksti 300 eurot, kui teistes kaaludes 100. «Lisaraha polnud esmatähtis, kuid abiks ikka,» muigas Arusaar.

Raskekaalu MM-hõbe Heiki Nabi vaatas võistlust kõrvalt, sest ravib lihaserebendit ning kiitis Arusaart: «Ta oli päris hea. Sitke. Ei andnud lõpuni alla, ootas, kuni vastane väsib.»

Arusaar maadles esimest korda uute reeglite järgi ja tõdes, et võhm peab hea olema: «Kes väsib, see kaotab. Samas: kui oled hea maadleja, sobivad sulle kõik reeglid.»

Lisaks võidutsesid Eesti maadlejatest Palusalu memoriaalil Anar Zeinalov, Eerik Aps ja Alo Toom.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles