Ratas Sõbra juhtumist: sellest on õppida kogu Eesti korvpallil

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Essti Korvpalli Liidu president Jüri Ratas.
Essti Korvpalli Liidu president Jüri Ratas. Foto: Valimised

Eesti Korvpalliliidu juhatus otsustas nõustuda alaliidu aukohtu ettepanekuga, määrata suvel Eesti U20 koondise peatreeneriks olnud Andres Sõbrale avalik noomitus. Korvpalliliidu presidendi Jüri Ratase sõnul oli otsus üsna üksmeelne ning tõsisema karistuse määramist ei peetud vajalikuks.

«Andres Sõber on oma eksimust tunnistanud ja ka vabandanud,» rääkis Ratas. «Usun, et kõigile on selge, et tänapäevase korvpalli stiili juures pole kohta ebatsensuursetele väljenditele.»

Sõbra personaalküsimus kerkis avalikkuse ette septembris, kui Rataseni jõudis viie U20 koondise mängija poolt allkirjastatud kiri, kus nad süüdistavad Sõpra Tallinnas toimunud EM-finaalturniiri ajal mõnitavas, alandavas ja ebatsensuurses kõnepruugis. Kirjas kinnitati, et Sõber oli neid sõimanud «Rapla pededeks». Lisaks sai Ratas kirja ka Üllar Kerdelt, kes avaldas korvpallitreenerite liidu nimel arvamust, et Sõber ei sobi üldse treeneriks.

Juba toona tekitas paljudes imestust, kuidas alaliidu juhtidele saadetud kirjad lekkisid avalikkuse ette. Ratase sõnul oli see küsimus eile jutuks ka juhatuse koosolekul.

«Igale organisatsioonile on hea, kui sellised asjad jääksid siseringi. Samas pole korvpalliliit teinud vähimatki katset juhtunut summutada,» sõnas ta. «Jutuks oli seegi, kuidas mängijate kiri sündis, kuid mingit juurdlust ei hakka me sellel teemal läbi viima. Võin vaid öelda, et ma ei pea juhtunut õigeks ja kindlasti on sellest õppida kogu Eesti korvpallil.»

Sõber ise ei saanud juhatuse arutelu juures viibida, kuna viibis Rakvere Tarvaga Balti liiga mängul Rootsis. Ratas on temaga aga suvistel teemadel korduvalt rääkinud, lisaks on ta saatnud juhtunu kohta kirjaliku selgituse. Väidetavalt on ta ka seal juhtunut kahetsenud.

Tuleval hooajal Sõber U20 koondise peatreenerina ei jätka. Postimehele teadaolevalt, polnud kolmel viimasel suvel seda ametit pidanud mehel endal soovi jätkata. Vaatamata noomitusele, pole aga välistatud, et ta võiks tulevikus taas mõne koondise etteotsa pääseda.

«Seda, kes juhendab mõnda koondist kahe või nelja aasta pärast, ei oska praegu keegi ütelda,» andis Ratas mõista, et vaatamata vahejuhtumile, pole Sõbra jaoks ükski uks suletud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles