Järgmised patuoinad? WADA võtab Keenia imejooksjad pihtide vahele

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mathew Kisorio (esiplaanil) on üks tuntumaid Keenia jooksjaid, kes on andnud positiivse dopinguproovi.
Mathew Kisorio (esiplaanil) on üks tuntumaid Keenia jooksjaid, kes on andnud positiivse dopinguproovi. Foto: SCANPIX

Hiljuti jõudis avalikkuse ette teade, et Maailma Antidopingu Agentuur WADA hakkab lähemalt uurima süüdistusi, et Jamaica kergejõustiklasi ei testitud ligi viis kuud enne 2012. aasta Londoni olümpiamänge. Nüüd on WADA vaatluse alla võtnud ka Keenia jooksuimed.

Alates 2012. aasta alguses on dopinguga põrunud koguni 17 Keeniast pärit jooksjad, samas aastatel 2010 ja 2011 jäi vahele vaid kaks sportlast, kirjutab The Guardian.

WADA esindajad käisid hiljuti Jamaikal olukorda uurimas, kuid WADA pressiesindaja keeldus saadud tulemuste kommenteerimisest. Väidetavalt võib neid kuulda 12.-15. novembril Johannesburgis toimuval WADA konverentsil.

Pärast Jamaika «külastamist» on WADA võtnud erilise pilgu alla Keenia. WADA teatel ei ole nad rahul Keenia olukorraga, kuna seal ei ole piisavalt pingutatud, et dopingu vastu võidelda. Eelmisel aastal teatas Saksamaa telekanal ARD, et Keenia sportlased saavad dopinguaineid, kui nad eraldavad oma varustajatele teatud protsendi oma auhinnarahadest.

«Oleme väga vihased,» sõnas WADA Aafrika osakonna juht Rodney Swigelaar. «Nendest kuulujuttudest on möödas üle aasta. Meile on teada antud, et uurimisrühm on kokku pandud. Ametlikult ei oska ma öelda, kui kaugel nad uurimisega on.»

Kuulsaimaks dopinguga põrunud Keenia jooksjaks on seni olnud Mathew Kisorio, kelle nimel on poolmaratoni läbi aegade kolmas tulemus. «Mulle öeldi, et ma ei ole ainus ja mitte keegi ei jää nagunii vahele,» põhjendas Kisorio oma teguviisi ARDile.

WADA ei saa otseselt Keenia sportlaseid kuidagi mõjutada, kuid nad võivad teha Rahvusvahelisele Olümpiakomiteele (ROK) ettepaneku, et Keenia sportlaseid ei lubataks olümpiamängudele. Siis jääks otsustusõigus ROKile. Swigelaar hoiatas Keeniat, et kui nad ise efektiivsemalt tegutsema ei hakka, siis asuvad nemad asja põhalikumalt uurima ja võivad tunnistada nende sportlased võistluskõlbmatuks ja teha vastava ettepaneku ka ROKile.

Keenia-poolsed esindajad on teatanud, et nad ei ole saanud logistiliste probleemide tõttu piisavalt tegutseda. Sinna sisse loeti ka märtsis toimunud riiklikud valimised. Endine Keenia jooksja ja praegune sporditeadlane Mike Boit usub, et rohkem on probleeme vähem tuntud jooksjatega, kuna nende tipud viibivad võistluste tõttu palju Euroopas ja seal testitakse neid regulaarselt.

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles