Eesti kaitse oli auklik nagu šveitsi juust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti koondise liidri Mait Patraili (palliga) võttis vastaste kaitse kinni. 13 viskest tabas igapäevaselt Saksamaal palliv mees kuus.
Eesti koondise liidri Mait Patraili (palliga) võttis vastaste kaitse kinni. 13 viskest tabas igapäevaselt Saksamaal palliv mees kuus. Foto: Liis Treimann

«Nii ei saa ju mängida *****!!!» sajatas Dener Jaanimaa vahetusmeeste pingile tulles. Eesti käsipallikoondise pommitaja karjatusest paistis ilmselge frustratsioon – MM-valiksarja avakohtumises ei suutnud Eesti koduväljakul kuidagimoodi Bosnia ja Hertsegoviina kaitseliini üle mängida. Samal ajal oli eestlaste endi kaitseliin auklik nagu kvaliteetne šveitsi juust. Paraku käsipallis ei tähenda auklikkus kaugeltki kvaliteetsust. Eesti kaotas 26:29.

«See oli meil esimene kord sellise koosseisuga mängida ja eriti esimesel poolajal ei saanud me kaitset kuidagi pidama,» tõdes Eesti koondise peatreener Jüri Lepp. «Osal mängijatel – neil, kel kogemusi vähem – lõi välja ülipüüdlikkus, kuid sellistes mängudes annab see tavaliselt negatiivse efekti.»

Eesti hoidis tänu Jaanimaa väravatele esimesed kümme minutit mängu tasakaalus, seejärel jäädi aga ise kuivale, ent vastaste visked sahistasid järjest Eesti koondise väravavõrku. Üsna kiiresti vahetas peatreener Lepp Marius Aleksejevi Eston Varuski vastu, kuid vähemalt esialgu polnud sellestki abi. Vahe muudkui paisus.

«Kindlasti ei saa kaotust väravavahtide kraesse keerata, kaitsemäng on ikkagi koostöö,» märkis Lepp. «Marius Lepp pole ammu Patraili kõrval mänginud, kuid kokkumäng vajab harjutamist. Ilmselgelt on just kaitse see, mille arvelt saame edaspidi juurde panna.»

Teise poolaja alguses keeras aga Varusk Eesti värava korraks lukku. Näis juba, et juhtub ime ja Eestil õnnestub august välja ronida, kuid seda ei juhtunud. Kümmekond minutit enne lõppu oli Eestil uus murdemoment, kuid just siis ei saadud kolmel järjestikusel rünnakul headelt positsioonidelt sisse. Bosnia vastas väravatega ja võidurong sõitis taas eest.

«Teisel poolajal oli rünnak hea, aga me ei realiseerinud oma võimalusi ära,» nentis eestlaste liider Mait Patrail. «Olime teise poolaja lõpus 22:25 järele saanud ja siis ise eksime kolm korda kuue meetri pealt – nii seda mängu ei võida! Vaatasime eile nende mänguvideot ja teadsime, kuidas väravavaht liigub, aga ikkagi ei suutnud oma võimalusi ära kasutada.»

Jaanimaa ja Lepp kirjutasid ebaõnnestunud mängualguse kasina koostöö arvele. «Meil see kokkumäng on ka hetkel selline, nagu ta on, pall liigub kuidagi aeglaselt ja eks oleme vähe saanud ka harjutada. Kui oleks rohkem aega, siis oleks ka mängupilt ehk hoopis teine,» leidis Jaanimaa.

Lepp alustas mängujuhi kohal Uku-Tanel Laastuga ja proovis vahepeal ka Ardo Punat, kuid kumbki mees ei saanud rünnakut käima. Teisel poolajal sellel kohal tegutsenud Mikk Pinnonen tõi selgelt rohkem elevust. «Pinnonen pole kaitsemees, aga esimesel poolajal olnuks tema vahetamine keerulisem,» põhjendas Lepp.

Eesti koondis jätkab MM-valikturniiri juba pühapäeval, kui võõrsil kohtutakse Lätiga. Kolmapäeval peetud turniiri avamängus alistasid lätlased võõrsil Portugali 29:26. Selles kohtumises oli lätlaste suurim väravakütt Aivis Jurdzs, kes igapäevaselt pallib Saksamaa meistriliigas ühes meeskonnas Jaanimaaga. «Läti on väga tugev meeskond ja tegemist on veel ka võõrsil mänguga. Aga kui endal asjad sujuvad, siis võime muidugi võita,» oli Jaanimaa optimistlik.

Pärast pühapäevast mängu tuleb koondisel taas pikem paus, MM-valikturniiriga jätkatakse alles uue aasta alguses. Neljaliikmelisest alagrupist pääseb järgmisele etapile vaid võitja.


Käsipall

Eesti – Bosnia ja Hertsegoviina 26:29

Eesti: Jaanimaa 7, Patrail 6, Pinnonen 4, Rooba 4, Voika 2, Sillaste 2, Laast 1

Bosnia ja Hertsegoviina: Delic 6, Prce 6, Savic 4, Karacic 4, Malinovic 3, Toromanovic 2, Vrazalic 2, Becirovic 1, Vranjes 1

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles