Rocki peatreener Gert Kullamäe: õnne peab ka olema

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÜ/Rocki korvpallimeeskond eurosarjades.
TÜ/Rocki korvpallimeeskond eurosarjades. Illustratsioon: Graafika: TPM

TÜ/Rocki peatreener Gert Kullamäe muretseb eurosarja tänase avamängu eel kõige rohkem vigastatud meeste pärast, kelle osalemine võib selguda alles vahetult enne kohtumist. Alagrupi mängudes peab ta oluliseks ka head õnne.

Kui Rocki alagrupivastased juulis selgusid, siis pakkusite kõige tugevamaks Ventspilsi meeskonda. Mida te nüüd oma alagrupi kohta ütlete?

Raske öelda. Nüüd on ka teiste koosseisud teada, aga ma pole näinud ei Viini ega Sö­dertälje mängupilti. Ventspilsiga oleme kaks mängu mänginud ja me teame, kes seal on.

Peab kõikidega kohtuma, siis näeb. Eks seda näitavad mängud, kes on favoriit ja kes pole. Praegu keskendume kohtumisele Ventspilsiga.

Kas Rocki koosseis on tänavu tugevam kui möödunud eurohooajal?

Ei oska ka seda praegu öelda, vaatame, kes meil üldse homme (täna – toim) väljakul on ja kes pole. See võrdlemine ei maksa midagi. Nii nagu vahetuvad mängijad meie meeskonnas, vahetuvad nad ka teistes. Mäng näitab, kas oleme tugevamad või nõrgemad.

Rock on eurosarjas osalenud kümme aastat, kuid alagrupist edasi on õnnestunud pääseda vaid ühel korral. Eelmisel hooajal ütlesite, et palju jäi vaid ühe-kahe tabava viske taha. Kas nüüd võiks õnn olla meie poolel?

Oleme jah selline klubi, et edukas olemiseks peab õnne ka olema. Elu on näidanud ja mitte ainult meil. Me ei saa üheski sarjas, kus eestlased osalevad, ennast kellegi vastu gigandiks pidada. Õnnefaktor peab aitama. Siis on alati šanssi.

Ma mäletan, et kui kunagi alagrupist edasi saime ja edukad olime, oli meil ka kohe alguses hea õnn. Sealt hakkasid head asjad pihta. Loomulikult pole see ainus, aga õnne peab olema, kui tahame rahvusvaheliselt edukad olla.

Leedus tuli möödunud nädalal vastu võtta siiski kaks valusat kaotust. Te ise andsite mängijatele pärast kiitvaid hinnanguid. Kas see tähendab, et mängisite oma võimete piiril?

Alati saab asju paremini teha. Meie probleem oli see, et kaks põhimeest said vigastada, ja see andis kindlasti tunda. Noored mehed pingutasid kõvasti ja olid tahtmist täis, aga see jättis nii või naa oma jälje.

Kaotus kaotuseks. Kahju on sellest, et mehed langesid ja homme (täna – toim) on uus mäng peal. Me alles vaatame, kas nad on töökorras või ei ole. Fakt on see, et nad pole nädal aega korralikult treeninud.

Leedu mängudes jäi Uroš Lu­kovici etteaste jällegi väga kahvatuks. Miks?

Oli jah nii. Ühes mängus oli kindlasti määrav vastaste koosseis. Prienais olid natukene lühemad pikad ja väga liikuvad mängijad. Kaitses andis see tunda. Tal on raske selliste mängijate vastu mängida. Teine asi oli kiired vead. Need tulevad liiga kergekäeliselt. Aga sellest me oleme temaga rääkinud.

Mis kohtumises Ventspilsiga määravaks saab?

Meie põhimure ongi vigastused. Küsimus on, kui terveks mehed saavad ja kuidas nad saavad aidata. Just Augustas, Gert ja Joosep. Minu jaoks on see põhiküsimus. Kui nad ka jooksevad süstide abil väljakule, siis kui palju nad suudavad aidata.

Mis veel?

Eks Ventspilsi vastu on aastast aastasse väga palju mängitud. Mängijadki on individuaalselt üks ühe vastu väga palju mänginud. Nad tunnevad üksteist. Oleme ka see hooaeg kaks korda kohtunud. Ühe võitsime ja teise kaotasime. Elu on näidanud, et võidab see, kes teeb vähem pisivigu. Just selliseid individuaalseid eksimusi teatud mänguolukordades. Kes neid vähem teeb, see üldjuhul võidab.

Keda Ventspilsi meeskonnast tuleks eriti jälgida?

Seal on terve viisiku jagu väga häid mängijaid. Hea mustanahaline mängujuht. Veel Sandis Valters, kes on väga terav püss. Kui me unustame tema ära, saame kohe valusalt nõelata. Ka edurivis on mehed, kes on korvpallisõpradele tuntud vennad. Lisaks ostsid nad nüüd Venemaalt 215 cm pika tsentri. Ventspils on kindlasti hea meeskond. Vaatame pigem, kui head me ise oleme.

Rocki senine rünnak on tundunud pigem aeglane kui kiire. Pall tuuakse küll kiirelt üle, aga siis jääb rünnak seisma?

Tihtilugu loeb see ka vastasest ehk kuidas vastane mängib ja kuidas sul lastakse mängida.

Ma ei ole kindlasti treener, kes armastab jalutavat korvpalli. Vastasel juhul võiks ise ka veel mängida. Tihtilugu jääb selline mulje inimestele, kes iga päev pole korvpalli sees. Ega meie ainult ei scout’i, ka vastased vaatavad meie mänge, analüüsivad ja teevad järeldusi.

Tihti tulebki mängida nii, nagu vastane lubab. Just rünnakul. Tihti võetakse need käigud ära, mida tahaks, ja järgmist käiku pole või ei tule see välja. Kõik asjad on omavahel seotud. Ma arvan, et pigem tuleb meil rünnakul liiga tihti lihtsaid vigu, mis halvab mängurütmi. Kas rumalad pallikaotused või lihtsad möödavisked. Mingit teadlikku aeglast rünnakut meil ei ole.

Mis seis praegu vigastatud meestega on? Küsimärgiga on Valmo Kriisa, Augustas Peciukevicius, Gert Dorbek ja Joosep Toome.

Seis ongi selline, et elame päev või nüüd isegi juba tund korraga. Hommikul (eile – toim) oli kerge visketrenn, mille kõik tegid kaasa. Eks õhtul vaatame, kuidas nad liiguvad. Kõige parem seis on vast Joosep Toomel. Ta tegi oma seljale häda ja ma ei riskinud Valga mängus teda platsile panna. Aga ju ta ikka homme (täna – toim) mängib.

Aga ülejäänud kolme mehega vaatame. Ma ei hakka midagi ütlema. Pigem peavad nooremad mehed olema suurteks minutiteks valmis. Teistega vaatame tund korraga. Kõik, kes on terved, peavad olema valmis. Siin pole midagi teha, vigastused käivad spordiga käsikäes. Seda enam peame rohkem kokku hoidma ja vaimult tugevad olema.

Eurosarja alagrupimängude ajakava

• 5.11. kell 19 Rock vs. Ventspils (kodus)

• 12.11. kell 20 Rock vs. Zepter Vienna (võõrsil)

• 19.11. kell 19 Rock vs. Södertälje Kings (kodus)

• 3.12. kell 19 Rock vs. Ventspils (võõrsil)

• 10.12. kell 19 Rock vs. Zepter Vienna (kodus)

• 17.12. kell 19 Rock vs. Södertälje Kings (võõrsil)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles