Poltoranin palkas Veerpalu Kasahstani ministri toel

Jaan Martinson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Veerpalu.
Andrus Veerpalu. Foto: Liis Treimann

Aleksei Poltoranin loodab tänu Andrus Veerpalu oskusele suuski katsetada Sotšis olümpiavõitjaks tulla.

Hetkest, kui üks maailma parimaid klassikasõitjaid, Sotši olümpiamängude suurfavoriit Aleksei Poltoranin otsustas endise staari Andrus Veerpalu oma tiimi palgata, kulus kaks ööpäeva, et talle kopsakas palgaraha leitaks ja leping valmis trükitaks. Asi otsustati Kasahstani spordiministri tasemel.

Poltoranin korjas mullu MK-etappidelt neli võitu – kõik klassikalises sõidustiilis – ja kaheksa poodiumikohta ning MMilt kaks pronksi, mis ajas Kasahstani esindava suusamehe hamba Sotši mängude eel verele. Tema selge siht on tõusta 15 km klassikasõidus pjedestaali kõrgeimale astmele. Vältimaks võimalikke vigu suuskade valikul ja määrimisel, vajas Poltoranin appi tipptasemel eksperti.

Kasahstanil raha küllaga

Suve alguses tegi Poltoranin Veerpalule esimest korda vihje võimaliku koostöö kohta, ent asi jäi sinnapaika. Nüüd, Olosel, kohtusid mehed taas. Poltoranin valmistus hooajaks, Veerpalu aitas oma lapsi ja Eesti koondist. Nähes, kui vinges vormis kahekordne olümpiavõitja on (mis tähendab, et ta suudab suuski katsetada ka võistluskiirusel), kadusid Poltoraninil igasugused kahtlused. Ta andis Kasahstani spordiministeeriumile teada, et vajab eestlast oma meeskonda ja raha tema värbamiseks.

Vastus tuli vähem kui kahe ööpäeva pärast: minister on nõus, anna tuld, palka Veerpalu! Esialgu sõlmiti kontraht Sotši mängude lõpuni.

Nii nobe asjade käik polnud üllatus, sest nagu Astana jalgrattatiimi spordidirektor Jaan Kirsipuu on maininud, leitakse Kasahstanis spordi jaoks raha täpselt nii palju, kui vaja.

Ühesõnaga: Veerpalule pakuti lepingut, millest viit last kasvatav pereisa ei saanud loobuda. Sama selge oli, et Eesti suusaliidul, kus loetakse iga senti, polnud vähimatki võimalust oksjonil kaasa lüüa.

Tulevikus Eestile appi?

Poltoraninil on tubli hooldetiim, mistap Veerpalu suuskade määrimisega tegelema ei hakka. Küll aga suudab ta suuski katsetada võistluskiirusel, tal on suurepärane suusatunnetus ja enam kui kahe kümnendi pikkused kogemused ning seetõttu saabki temast Poltoranini meeskonnas ekspert ja nõustaja.

Veerpalu ülesanne on anda määrdemeestele nõu, milliseid variante teatud tingimustes katsetada, ning öelda otsustav sõna, millised suusad ja määrded Poltoraninile võistluste eel otsustavaks katseks anda. Muide, Poltoranini suusapark olla nii muljetavaldav, et Veerpalu polevat ka parimail aegadel säärast suusapaaride kogust isegi unes näinud.

Veerpalu tunnistas usutluses ETV-le, et uus töö on põnev väljakutse. Kohe ta jah-sõna Poltoraninile ei öelnud, vaid mõtles pisut ja pidas perega aru. «Vastutan tema suuskade eest ja aitan neid võistlusteks valida. Edaspidi võib minu funktsioon ka natuke muutuda, võib-olla aitan tal tehnikat lihvida ja selliseid asju, aga see selgub juba koostöö käigus.»

Suusatreener Mati Alaver tõdes, et on elus vaid ühte ametit pidanud ning aastate jooksul üht-teist omandanud, mis lubab arvata: peab juhtuma ime, kui Poltoranin Sotši klassikasõitu ei võida. «Näen siin Olosel Poltoranini arengut ja julgen arvata, et ta jääb kullata vaid juhul, kui keegi tema rivaalidest – neid on üksikuid – ajastab vormi briljantselt, kuid ta ise läheb suuskade määrimisega alt. Veerpalu palkaski ta riskide minimeerimiseks.»

Nüüdsest Veerpalu eestlastele enam infot ei jaga, sest sellega kaotaks ta palgamaksja usalduse ja tõmbaks kriipsu peale võimalusele samal alal tulevikus tööd leida. Teisalt ammutab Veerpalu infot, kuidas Poltoranin treenib, ja saab seda tulevikus vajadusel kasutada. Ka ei jookse mööda külgi maha võõralt hooldetiimilt hangitavad teadmised.

«Kui ühel hetkel hakkab mõni Eesti suusataja taas sekkuma heitlusse medalite pärast, paranevad alaliidu rahalised võimalused ja me üritame Veerpalu endale palgata,» sõnas Alaver. «Ehk nagu president Toomas Hendrik Ilvese deviis kõlab: talendid koju!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles