Katari riik hoiab Prantsusmaa jalgpallurit teist aastat vangis

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katari emiir šeik Hamad bin Khalifa võib koos oma naise Moza Bint Nasser al-Misnadiga MMi võidukarika käes hoidmise üle rõõmustada, kuid inimõiguste olukord on riigis enam kui kaheldav.
Katari emiir šeik Hamad bin Khalifa võib koos oma naise Moza Bint Nasser al-Misnadiga MMi võidukarika käes hoidmise üle rõõmustada, kuid inimõiguste olukord on riigis enam kui kaheldav. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa kodakondsusega jalgpalluri Zahir Belouni jaoks on viimased kaks aastat olnud nagu õudusunenägu – Kataris jalgpalli mänginud mees on kogu selle aja riigis sisuliselt vangis olnud.

2022. aastal jalgpalli MMi korraldav Katar on pidanud viimase aasta jooksul kuulma kõikvõimalikku kriitikat alustades murest mängijate tervise pärast (seoses plaaniga korraldada mängud keset päeva enam kui 40-kraadises kuumuses) ning lõpetades süüdistustega, et MMi tarbeks vajalike ehitusobjektide valmimisel kasutatakse välismaist orjatööjõudu. Belouni juhtum paljastab aga riigi kummalistes seadustes veel ühe tahu.

Nimelt läks mängija oma koduklubi El Jaishiga tülli, süüdistades neid palga maksmata jätmises. CNNi teatel soovis Belounis seejärel riigist lahkuda, kuid siis selgus, et selleks on seaduse järgi vaja tööandja luba. Täpselt sama nippi kasutavad enda huvides ära ka välismaised ehitajaid palkavad firmad – töölistelt võetakse Katari saabudes pass käest ja sestpeale ongi nad täielikult tööandja meelevallas.

El Jaish pole soostunud talle luba andma ja nii ongi Belounis veetnud viimased kaks aastat koos oma naise ja kahe väikese tütrega Kataris. «Elu on minu jaoks nagu halb unenägu. Olen kui pantvang. Püüan olla oma tütardele võimalikult hea isa, aga igal õhtul, kui olen nad magama pannud, lähen ise voodisse ja nutan nagu väike laps. Nad (ametnikud - toim) on mind sisimas tapnud,» lausus jalgpallur oktoobris CNNile.

Reporter James Masters rääkis Belounisega telefonitsi uuesti novembri algul. «Ta hakkas nutma ja ma ei mõistnud teda läbi pisarate esialgu päris selgelt, kuid siis ütles ta, et tahab end tappa.  Pidin teda veenma, et ta ümber mõtleks. Pole elus varem midagi sellist kogenud,» kirjeldas Masters.

Belounis on proovinud endale tähelepanu tõmmata ka näljastreigiga ning juunis pöördus tema nimel Katari ametnike poole koguni Prantsusmaa president Francois Hollande, kuid Katari pool on järeleandmatu. Oktoobris lubati mängijale, et olukord saab peagi lahenduse, kuid Belounis pole tänaseni riigist pääsenud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles