Imeline Mehhiko lõi Uus-Meremaale viis väravat

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehhiko koondise jalgpallurid, vasakul Uus-Meremaale kaks väravat löönud Oribe Peralta (nr 19).
Mehhiko koondise jalgpallurid, vasakul Uus-Meremaale kaks väravat löönud Oribe Peralta (nr 19). Foto: SCANPIX

Jalgpalli MMile pääsejat otsustava play-off-duelli avamängus alistas valikturniiri suurte raskustega läbinud Mehhiko suurepärast mängu näidates Uus-Meremaa koduväljakul 5:1 ning on enne nädala pärast Wellingtonis peetavat kordusmängu juba ühe jalaga järgmisel suvel Brasiilias toimuval finaalturniiril.

Mängu käik:

Esimene poolaeg:

18. min - Mehhikol on suurepärane võimalus skoor avada, kuid Uus-Meremaa väravavahht Glen Moss tõrjub väravajoonelt Raul Jimenezi löögi.

23. min - Pall käib Francisco Rodriguezi löögist väravalatis!

31. min - Mehhiko asub 1:0 juhtima!!! Moss eksib väljatulekul ja pall põrkab kaitsja peast otse Paul Aguilari jalale, kes selle tühja väravasse saadab.

40. min - Mehhiko lööb 2:0! Moss tõrjub esmalt Raul Jimeneze üliefektse kannalöögi üle otsajoone, ent järgnenud nurgalöögist saadab Jimenez ikkagi palli väravasse.

Teine poolaeg:

48. min - 3:0! Mehhiko jätkab sealt, kus esimesel poolajal pooleli jäi. Palli saadab väravasse Oribe Peralta.

80. min - 4:0! Mehhiko tahab kõik avamängus ära otsustada ning Peralta lööb oma teise värava.

84. min - 5:0! Ka Rafael Marquez saab hästi lahti mängitud nurgalöögi järel peaga värava kirja.

86. min - 5:1!!! Väravaid tuleb nüüd nagu oavarrest, ka Uus-Meremaa saab tabamuse kirja, ent see on pelgalt auvärav. Vahetusest mängu sekkunud Chris James saadab palli postipõrkest väravasse.

90.+3. min - Mäng läbi!

Enne mängu:

Neli aastat tagasi ajaloos teist korda MMile pääsenud Uus-Meremaa, kes tegi seejuures finaalturniiril kolm viiki (ühe neist Itaaliaga) ning ei pääsenud sellega küll alagrupist edasi, kuid jäi turniiri käigus ainsana alistamatuks, läbis seekordse valiktsükli täiseduga, alistades kahel korral nii Uus-Kaledoonia, Tahiti kui ka Saalomoni Saared. Ise löödi seejuures kuues mängus 17 väravat, endale lasti lüüa aga vaid kaks.

Meeskonda kuuluvad enamjaolt Uus-Meremaa või Austraalia liigades pallivad mehed, kuid näiteks kaitsja Tommy Smith teenib igapäevast leiba Inglismaa esiliigasse kuuluvas Ipswichis ja ründaja Chris Wood samas liigas Leicesteri ridades. Poolkaitsja Marco Rojas kuulub alates tänavusest hooajast Saksamaa kõrgliigaklubi Stuttgarti ridadesse, paar meest mängivad ka Soomes-Rootsis. Paraku ei saa kaasa teha koondise nimekaim mees, Inglismaa kõrgliigas West Hamis palliv Winston Reid, kes on vigastatud.

14 korda finaalturniiril osalenud Mehhiko valikturniir kulges sedapuhku üle kivide ja kändude - kui esimeses grupifaasis võeti kuuest mängust kuus võitu, siis play-off'i viis neid vaid väike ime. Kümnest mängust saadi kaks võitu ja oldi väljakukkumise äärel, ent viimases voorus viigistas USA üleminutitel Panama vastu mänguseisu. Panama võit oleks edasi viinud just nemad ja jätnud Mehhiko finaalturniirist eemale. Viimati põrus Mehhiko valikturniiril 30 aasta eest - kuigi ka 1990. aasta MMil ei osaletud, oli toona põhjuseks FIFA määratud karistus.

Tänases mängus, mis peetakse kuulsal kahte MM-finaaligi võõrustanud Asteekide staadionil, on Uus-Meremaa aga üliraske ülesande ees, sest Mehhiko on seal peetud 78st MM-valimängust kaotanud vaid kaks. Seega oleks külaliste jaoks positiivne igasugune tulemus, mis jätaks nende lootused MMile pääseda ellu ka enne kordusmängu. See peetakse 20. novembril Wellingtonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles