Pirukas ja kaks maasikat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Zenjov (vasakul) pakkus Lilleküla staadionil eile tõelise iluvärava, kui saatis karistusala nurgast külma rahuga palli värava tagumisse nurka.
Sergei Zenjov (vasakul) pakkus Lilleküla staadionil eile tõelise iluvärava, kui saatis karistusala nurgast külma rahuga palli värava tagumisse nurka. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti jalgpallikoondis tuli eilsele maavõistlusmängule Aserbaidžaaniga seisus, kus tavapärasest kaitseliinist ei saanud väljakule saata ühtegi meest. Poolkaitse- ja ründeliinis olid aga olemas kõik põhimehed ja nii pandigi rõhku rohkem ründamisele ning palli valdamisele ehk nagu öeldakse, parim kaitse on rünnak. Lõpptulemusena säras tablool seis 2:1 Eesti kasuks.

Algkoosseisus saatis Rüütli sel korral väljakule pea kõik meie kõige ohtlikumad ründemängijad. Ründeduo moodustasid Henri Anier ja Sergei Zenjov, nende taga võttis koha sisse Konstantin Vassiljev ja paremäärel alustas Henrik Ojamaa. Rünnakul sujuski mäng küllaltki ladusalt, aga seda tihtilugu just kuni viimase söödu või löögini. Ohtlike olukordadeni jõuti mitmel juhul, kuid nagu Eesti koondise puhul tavaks, jäi just see viimane lihv puudu. Pealelööke sai proovida kogu nelik ja kõige lähemale jõudis Vassiljev, kelle kauglöök raksatas poolaja keskpaigas latis.

Kui eestlased valdasid rohkem palli ja lõid ka ohtlikke olukordi, siis esimesel poolajal tekkisidki aserite ohtlikud võimalused olukordadest, kus meie kaitseliin mängis ebaõnnestunult. «Väljak ei olnud täna selline, et meeskonnad oleks saanud kõrget kvaliteeti näidata. Aserid kombineerisid rohkem, meie hoidsime jälle oma stiilist kinni ja mängisime vasturünnakutele,» iseloomustas Dmitri Kruglov kohtumise kulgu.

Esimese poolaja lõpus aga eksiski Eesti suhteliselt kogenematu kaitseliin, kui A-koondise debüüdi teinud Artjom Artjunin ei saanud esmalt hästi kätte kaaslase söötu, otsustas seejärel palli mitte auti lüüa ja üritas seda toimetada Sergei Pareikoni, kuid ebaõnnestunult. Nii viis Rauf Alijev aserid 44. minutil juhtima. Kui Artjunini esimese poolaja viimaste minutite ebaõnnestumine välja arvata, siis enne seda oli ta tegutsenud suhteliselt kindlalt. «Noortele võib hindeks panna «hea» – üks viga ei häiri, positiivset oli rohkem,» arvas Vassiljev kaitseliini tegutsemise kohta.

«Ilus ja hoogne mäng. Vastaste mängu kinnipanemine ja ise palli valdamine õnnestus. Lõpud olid rünnakul vähe nürivõitu. Poolaja viimasel minutil väike saatuslik eksimus,» rääkis koondise peatreener Tarmo Rüütli avapoolajast ning lisas debütandi kohta, et eksimusi tuleb ikka ette: «Esimene mäng, debüüt võidetud. Eksimus oli konkreetselt tema oma, maailma jalgpallis väga kõrgel tasemel mängijad on teinud mitut laadi prohmakaid, selliseid asju tuleb ette.»

Teisel poolajal ei soovinud eestlased jätta midagi juhuse hooleks ning jätkati sama  taktikaga nagu esimesel poolajal ehk oldi aktiivsem ja ründavam pool. Kui tihti on räägitud, et Eesti koondislastel jääb puudu just rünnakute korralikust lõpetamisest, siis Sergei Zenjov tõestas 54. minutil, et tiimis on peale Konstantin Vassiljevi teisigi mehi, kes suudavad lüüa väga kõrgeklassilisi väravaid.

Karistusala nurgast ilusa tõstega palli tagumisse nurka saatnud Zenjovile oli see koondisekarjääri kuues tabamus. Värava järel jätkas Eesti ründamist ja kirja saadi veel ka teine värav, kui 66. minutil sahistas väravavõrku Joel Lindpere. Kuigi Eesti koondis jätkas ründamist, rohkem väravateni ei jõutud. Samas tekkis ka aseritel meie kaitseliini mõningate eksimuste järel võimalusi viigistada, kuid nendes olukordades oli õnn võõrustajate poolel.

«Oli momente küll, ei saa öelda, et oli kaks võimalust ja need lõime ära. Suhteliselt võrdne mäng. Oli tegemist väga tugeva vastasega. Eks ta nii on, et olukordade ärakasutamine on väravate löömisel tähtis eeldus. Midagi targemat siin välja ei mõtle,» sõnas Rüütli.

«Kui Aserbaidžaani koondislased arvavad, et kui 80-protsendiliselt mängida, siis nii ei lähe. Eestlastel on palju rahvusvahelise kogemusega mängijaid ja nad tegutsesid lõpuni korralikult. Teisel poolajal tulid eestlased väljakule suurema enesekindluse ja kiirusega, see sai ka otsustavaks,» võttis aserite nimekas peatreener Berti Vogts kohtumise kokku.

Järgmise kohtumise peab Eesti teisipäeval, kui võõral väljakul minnakse vastamisi Liechtensteiniga.


Tabloo

Eesti – Aserbaidžaan 2:1 (0:1)

Väravad: 54. Sergei Zenjov, 66. Joel Lindpere – 44. Rauf Aliyev

Hoiatus: 73. Taijo Teniste

Eesti: Sergei Pareiko, Gert Kams (61. Taijo Teniste), Mikk Reintam, Artjom Artjunin, Ken Kallaste, Henrik Ojamaa (55. Sergei Mošnikov), Aleksandr Dmitrijev (55. Joel Lindpere), Konstantin Vassiljev, Dmitri Kruglov (78. Siim Luts), Henri Anier (78. Rimo Hunt), Sergei Zenjov (65. Tarmo Kink).

Aserbaidžaan: Anar Nazirov, Badavi Guseynov (46. Ufuk Budak), Rasim Ramaldanov, Mahir Shukurov, Elnur Allahverdiyev, Vagif Javadov (77. Jihan Ozkara), Rufat Dadashov (59. Pardis Fardzhad-Azad), Rauf Aliyev, Ruslan Abishov, Maksim Medvedev (75. Ali Gokdemir), Rahid Amirguliyev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles