Autoralli EM-sarja promootor: Rally Estonial on «rohkem kui ralli» atmosfäär

Madis Kalvet
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2013. aasta Rally Estonia võitja Georg Gross.
2013. aasta Rally Estonia võitja Georg Gross. Foto: Greg Roslon

Rally Estonia, mis sõidetakse järgmisel aastal 17.-19. juulil Lõuna-Eesti teedel, astub oma arengus suure sammu edasi. Eesmärk, mis sai välja öeldud pea kaks aastat tagasi, on täidetud ja auto24 Rally Estonia on värskelt avaldatud FIA Euroopa autoralli meistrivõistluste 2014 kalendris. See tähendab, et järgmise aasta juulikuus saab Eestis näha sõitmas Euroopa ralliparemikku.

Urmo Aava, Rally Estonia direktor: «Oleme väga õnnelikud, et meile on antud võimalus korraldada sellist suurt spordisündmust. Nii tugeva tasemega autorallit pole varem Eestis korraldatud. Rahvusvahelise Autoliidu FIA ja sarja promootori Eurosport Eventsi koostöös korraldatav FIA Euroopa autoralli meistrivõistluste sari on selle aastaga tugevalt arenenud. Globaalsed trendid autorallis näitavad seda, et WRC sari liigub rohkem Euroopast välja ja paljud senised WRC rallid kuuluvad Euroopa meistrivõistluste kalendrisse. Samuti on sõitjate ja tootjate huvi sarja vastu kasvanud ja usun, et järgmisel aastal näeme läbi aegade tugevaimat Euroopa meistrivõistluste sarja. Meie eesmärgiks on tulevikus saada Euroopa meistrivõistluste parima korraldusega ralliks, selle julge eesmärgi taga on tänavu FIA komisjoni poolt Rally Estoniale tehnilise korralduse eest antud kõrge hinnang.»

Francois Ribeiro, Eurosport Events, Motorsport Director: «ERC sarja promootorina on meil väga hea meel, et Rally Estonia on 2014. aasta Euroopa meistrivõistluste kalendris. Teil on potentsiaali tuua Euroopa meistrivõistluste sarja sama, mida Soomes on toonud WRC sarja: kiired ja vaatemängulised katsed, hüpped, kohalik entusiasm ja nn. «rohkem kui ralli» atmosfäär. Euroopa meistrivõistlused saavad kalendrisse seeläbi juurde hästi turundatud ja suurepärase kruusaralli riigis, kus ralli on populaarne.»

FIA Euroopa autoralli meistrivõistluste etapp Rally Estonia, mis sõidetakse 17.-19. juulil, toob Lõuna-Eestisse rallisõitjaid, hulgaliselt meediat ja üle 10 000 rallituristi umbes 20 riigist ning kokku oodatakse rallile kuni 40 000 pealtvaatajat. Läbi Eurospordi ja tema partnerite jõuab telepilt ja ralli eelreklaam 20 miljoni televaatajani erinevatel kontinentidel. Hinnanguliselt toob Rally Estonia FIA Euroopa autoralli meistrivõistluste etapina Eestile otsest majanduslikku tulu 5 miljonit eurot, millele lisandub läbi teleülekannete ja erinevate turundustegevuste kaudset tulu üle 5 miljoni euro.

Eestis esmakordselt korraldatava nii suure autospordisündmuse projekti kogumaksumus on 900 000 eurot. Nimisponsorina jätkab ka aastal 2014 auto24.ee Hetkel on eelarve 28% defitsiidis ja tegeletakse puuduoleva finantsi leidmisega nii era- kui riiklikust sektorist. Sellega loodetakse toime tulla järgneva pooleteise kuu jooksul, misjärel tutvustatakse 2014. aasta FIA Euroopa autoralli meistrivõistluste etappi detailsemalt spetsiaalsel pressikonverentsil.

2014. aasta auto24 Rally Estonia tegevus Lõuna-Eestis on laienenud. Traditsiooniliselt asuvad ralli võistluskeskus, hooldusala ning kaubandus- ja teemaalad Otepääl, Tehvandi Spordikeskuses. Ralli kiiruskatsed sõidetakse Valga-, Tartu,- Põlva ja Võrumaa teedel. Katsete kogupikkus on ca 235 kilomeetrit. auto24 Rally Estonia stardi- ja finišipoodium asub uuel aastal aga Tartu kesklinnas, kus sõidetakse ka linnakatse ning kus reede õhtul toimub suurel laval kontsert. Samuti asub Tartus rallijärgne kinnine park.

FIA Euroopa autoralli meistrivõistluste sari on maailma vanim rallisari, 2014. aastal alustab see oma 62. hooaega. Alates eelmisest aastast on sarja promootor mainekas ettevõte Eurosport Events, mis muuhulgas on ka turismiautode MM-sarja promootor. FIA ja Eurosport Events sõlmisid sarja promootori lepingu kümneks aastaks. Kokku on aastal 2014 FIA Euroopa autoralli meistrivõistluste sarjas 12 etappi. 

2014. aasta Rally Estonia sõidetakse 17.-19. juulil ja see on lisaks FIA Euroopa autoralli meistrivõistluste etapile FIA Historic-autode Euroopa meistrivõistluste etapp ja Eesti autoralli meistrivõistluste etapp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles