Rekordit jahtinud süvasukelduja hukkus traagiliselt

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nicholas Mevoli.
Nicholas Mevoli. Foto: Facebook

Bahama saartel toimunud süvasukeldumisvõistlustel hukkus traagiliselt Nicholas Mevoli, kes üritas püstitada uut rahvusrekordit.

Mevoli eesmärk oli jõuda ilma abivahenditeta 72 meetri sügavusele ja tagasi pinnale. Tegu on kõige ohtlikuma süvasukeldumise liigiga, kus ei kasutata ei lesti, lisaraskusi ega ka täiendavat hapnikku. Märgini laskumine läks peaaegu probleemideta, kuid 68 meetri peal näis, et Mevoli jätab katse pooleli. Hoolimata hetkelisest pausist jätkas ta seejärel siiski teekonda sügavustesse, jõudis märgini ja pöördus ka edukalt veepinnale tagasi, kirjeldab New York Times.

3 minutit ja 38 sekundit vee all olnud ameeriklane jõudis isegi prillid eest võtta ja anda käemärgi, et temaga on kõik korras, kuid kaotas siis teadvuse. Ehkki süvasukeldujatel juhtub lühikest teadvusekaotust pinnale naastes sageli, ei tulnudki Mevoli enam teadvusele. Juuresviibijate kirjeldusel said arstid kiirelt aru, et mehel on probleeme ühe kopsuga ning kui ta seliliasendist külili keerati, purskas Mevoli suust verd. 15 minutit pärast pinnalejõudmist ei tundnud abistajad enam sukelduja pulssi ning ehkki teda elustati kokku poolteist tundi, tuli arstidel seejärel konstateerida Mevoli surma.

Maikuus püstitas 32-aastane Mevoli 3 minuti ja 45 sekundiga USA rekordi, laskudes monolesta kasutades 100 meetri sügavusele. Ühtlasi sai temast esimene ameeriklane, kes on suutnud ilma lisaraskusi kasutamata selle maagilise piirini jõuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles