Kas Sotšis on tulemas taas pioneeri-pissi olümpia?

Jaan Martinson
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotši olümpia maskottidel, Mišadel on hea rahulik, nad ei pea dopinguproove andma.
Sotši olümpia maskottidel, Mišadel on hea rahulik, nad ei pea dopinguproove andma. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Rahvusvaheline Antidopingu Agentuur tahab võtta litsentsi Moskva laborilt, mille juht olevat vahendanud keelatud aineid.

Rahvusvahelisel Antidopingu Agentuuril (WADA) on hirm, et Venemaa hakkab Sotši taliolümpial manipuleerima oma sportlaste dopinguproovidega, nagu 34 aastat tagasi Moskva mängudel. Ennetamaks jamasid, peatati Venemaa ainsa dopingulabori litsents. Venelased tõrjuvad süüdistusi ning kinnitavad, et hoopis lääs mängib musta mängu.

Asjaosalised on mitmel puhul meenutanud, kuidas 1980. aasta Moskva olümpia eel korjati ümberkaudsetes pioneerilaagrites tulevaste kommunismiehitajate uriini, suleti purki ja kui mõnelt nõukogude sportlaselt dopinguproov võeti, asendati see pioneeri-pissiga. Maailma vägevaim spordiriik võitis rekordilisel hulgal medaleid ja mõistagi olid kõik puhtad kui inglid. Nõukogude Liidus ei teatud sellist sõnagi kui «doping».

Tänapäeval on maailm targemaks saanud. Läinud nädalal avaldati uudis, et Moskva dopingulabor, mis kolitakse talveks Sotši, pole piisavalt usaldusväärne ning WADA teatas: kui asjad ei parane ning puudusi 1. detsembriks ei likvideerita, peatatakse labori litsents pooleks aastaks. See tähendaks, et kõik olümpial võetud proovid saadetaks Lausanne’i laborisse või asuks Sotšis tööle rahvusvaheliste meedikute seltskond.

WADA ei soovinud täpsustada, millised probleemid Moskva laborit vaevavad, kuid niipalju täpsustati, et neid ei rahulda proovitestide tulemused. Nimelt kontrollib WADA laborite pädevust, saates sinna testimisele niinimetatud pimeproove, mis tegelikult sportlasele ei kuulu. Väidetavalt olevat mitmed positiivsed proovid tunnistatud negatiivseks ja vastupidi.

Briti meedia aga kinnitab, et tegelikult pole Moskva laboril viga midagi, tööd tehakse seal täpselt ja eeskujulikult, ainult et Venemaa (spordi)valitsuse näpunäidete järgi. Just see olevat põhjus, miks WADA tahab labori Sotši olümpia ajaks sulgeda.

Ajaleht Mail on Sunday avaldas artikli, kus väidab, et Moskva dopingukontrollid olevat osa kuritegelikust jõugust. Labori juht Grigori Rodtšenkov arreteeriti dopingainete vahendamise eest, kuid vabastati ilma selgitusteta. Vangi olla pistetud ka tema õde Marina Rodtšenkova, kelle juurest olevat leitud hulgaliselt keelatud aineid, mis daami sõnul pidid minema sportlastele.

Mõned Venemaa sportlased ja treenerid – kes anonüümselt, kes oma nime all – valgustasid briti ajakirjanikke toimuvast. Nimelt valmistanud dopingulabor ette medalivõitjaid: vahendas dopingut ja kindlustas, et proovid oleks puhtad. Selleks tuli maksta.

Odaviskaja Lada Tšernova endine treener Oleg Popov rääkis, kuidas 2008. aastal tema õpilasele teenust pakuti: «Antidopingu töötajad teatasid, et kui maksame alustuseks 50 000 rubla, saame ained ja kõik muu.»

Popov teavitas juhtunust WADAt ja Venemaa spordiministrit Vitali Mutkod. Tulemus: Tšernova jäi dopingukontrollis vahele. Karistuseks, sest mitu aastat hiljem sai ta kohtus õiguse – Moskva labor oli teinud «kogemata» vea ja võltsinud ka allkirju. Ilmselt samuti kogemata.

Tiitlivõistlustel osalenud 400 m tõkkejooksja Valentin Krugljakov, kes samuti end dopinguga siduda ei soovinud, meenutas, kuidas ta vaatamata tulemusele Londoni olümpiale ei pääsenud – Moskva labor andis teada, et ta proov on positiivne, kuid ühtki selgitust ei jaganud. Aasta hiljem sai Krugljakov Venemaa antidopingult sõnumi, et kõik tema proovid on olnud puhtad.

Sääraseid lugusid kogusid briti ajakirjanikud teisigi ning andsid materjali üle WADA ametnikele, kes tänasid ja vihjasid, et koguvad ka ise analoogset infot. Ajalehele WADA kommentaare siiski ei jaganud, küll aga sõnas Rahvusvahelise Olümpiakomitee meditsiinikomitee juht Arne Ljungquist: «Oleme probleemidest teadlikud, sest vastasel korral ei võtaks me Moskva labori vastu meetmeid tarvitusele.»

Ajakirjanikud soovisid ka Moskva laborilt kommentaare saada, kuid kuulsid vastuseks, et neid jagab spordiministeerium.
-----------------------------------------------------------------

Lääs tahab rikkuda Venemaa peo

Dopingulabori teema on ka Venemaa meedias üle kerkinud. Lääne suunas korraldati vasturünnak. Minister Mutko raius, et Mail on Sunday artikkel on valet täis ja teenib vaid üht eesmärki – alavääristada Venemaad ning röövida kõigiti korrektselt laborilt litsents. «Kinnitan: täidame kõik WADA nõudmised ning litsents jääb alles!»

Aga miks on vaja Moskva labor litsentsist ilma jätta? Sellele vastab teine väljaanne, pealkirjastades loo: «Kas Venemaa sportlased on juba ette olümpiamängud kaotanud?» Nimelt ei meeldi läänele medalitest ilma jääda, seetõttu otsitakse võimalust manipuleerida Venemaa atleetide dopinguproovidega. «Huvitav, kes juhib tegelikult seda mängu? Augustis omistati laborile litsents, aga pool aastat hiljem võetakse ära. Kuidas nii?»

Netikülg Venemaa Hääl on veendunud, et: «Välismaiste spordibürokraatide seas on kahjuks palju neid, kes on leiavad enesele plusside hankimiseks väiksemagi võimaluse rikkuda Venemaa suur spordipidu.» PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles