Kiiruisuäss nõudis dopinguküttidelt enda diskvalifitseerimist

Jaan Martinson
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viiekordne olümpiavõitja Claudia Pechstein.
Viiekordne olümpiavõitja Claudia Pechstein. Foto: Reuters/ScanPix

Viiekordne kiiruisutamise olümpiavõitja Claudia Pechstein, kes mõisteti süüdi dopingu tarvitamises ja sai kaheaastase võistluskeelu, jätkab alaliidu ja dopinguküttidega vägikaikavedu ning pani nood äärmiselt raskesse olukorda. Nimelt nõudis Pechstein enese diskvalifitseerimist, sest tema verenäidud on taas kõikuvad. Vastaspool vaikib.

Rahvusvaheline uisuliit ja antidopingu agentuur (WADA) määrasid 2009. aastal Pechsteinile kaudsete tõendite põhjal karistuse, kuna analüüs näitas, et tema noorte vereliblede hulk kõigub üle ettenähtud piiride. Pechstein üritas teadlaste abil väita, et põeb pärilikku verehaigust, mis on näitude kõikumise põhjus, kuid õigust ei saanud.

Võistlusrajale naasnud Pechsteini lasi verenäitusid mõõta Calgary MK-etapil novembri alguses ning selgus, et need kõiguvad taas. Seetõttu esitas 41-aastane uisustaar alaliidule nõudmise: pange mind taas võistluskeelu alla ja esitage dopingusüüdistus.

«Uisuliidu ja WADA väide, nagu oleks mu verenäidud stabiliseerunud, osutus müüdiks,» selgitas Pechstein maailma meediale. «Järelikult kasutan ma taas dopingut ja mind tuleks karistada. Olen äärmiselt põnevil, mida alaliidu bossid vastavad. Uisuliidul on vaid kaks võimalust: kas mind jälle diskvalifitseerida või tunnistada, et 2009. aastal mõisteti mind süüdi ebaõiglaselt.»

Irooniline on see, et kõigest nädal enne Calgary MK-etappi avaldas uisuliit pika ja põhjaliku pressiteate, kus esitati ühe kindla argumendina just Pechsteini verenäitude üllatuslik stabiliseerumine pärast vahelejäämist. Pechsteini võitlust oma õiguste eest nimetati palaganiks ning loodeti, et teised sportlased tsirkusega kaasa ei lähe. Samuti kinnitati, et alaliit võitleb kõigi vahenditega dopingu vastu ka edaspidi, kuid millegipärast pole Pechsteinile veel uut süüdistust esitatud.

Hiljuti esitas Pechstein avalduse Saksamaa kriminaalpolitseisse, süüdistades uisuliitu ja WADAt enda vääras kohtlemises ja kohtule valetamises. Pechstein arvutas välja, et kaotas ebaõige süüdimõistmise tõttu 3,5 miljonit eurot, ning nõuab seda raha uisuliidult ja kaudselt ka WADA-lt, kelle kaudse testi meetodit kasutati. Saksamaa kriminaalpolitsei alustas uurimist ning kohtuistung peaks algama jaanuari lõpus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles