Suhtlusportaalid avavad fännidele tippsportlaste eraelu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roger Federer esitles oma kaksikutest tütreid Myla Rose’i ja Charlene  Rivat       esimest korda oma Facebooki lehel.
Roger Federer esitles oma kaksikutest tütreid Myla Rose’i ja Charlene Rivat esimest korda oma Facebooki lehel. Foto: AFP/SCANPIX

Tahad olla kursis oma lemmiksportlase kõige värskemate tegemistega? Nüüd on see tehtud lihtsamaks kui kunagi varem. Tänu suhtlusportaalidele oled neist vaid ühe kliki kaugusel!


Kui varem on suhtlusportaalidest põhitähelepanu saanud Orkut, siis viimase aastaga on eesti keeli ka näoraamatuks kutsutud Facebook ja samuti Twitter ehk säutsuja juhtrollid enda kanda võtnud. Internetikasutajate seas levib Oskar Lutsu «Kevadest» inspiratsiooni saanud nali: «Kui Arno Orkutisse jõudis, olid sõbrad juba Facebooki kolinud.»

Peale tavainimeste koguvad suhtlusvõrgustikud üha enam populaarsust ka tippsportlaste seas. Näiteks meeste tennise maailma esireketi Roger Federeri Facebooki veebilehel on juba üle 3,4 miljoni fänni. Aktiivsemalt on tennisist Facebooki kasutanud umbes eelmise aasta algusest, lisaks tavapärastele uudistele treeningute ja turniiride kohta on Federer populaarse portaali vahendusel fännidele teatanud ka oma elu tähtsamatest sündmustest.

Esmalt avaldas ta eelmise aasta aprillikuus, et abiellus oma kauaaegse elukaaslase Miroslava Vavrineciga.

Armstrong sõltuvuses

Juba varem oli ajalehtedes kirjutatud, et paar ootab oma esimest last. Et aga Federer oli kõikides intervjuudes rääkinud ainult ühest lapsest, olid tema fännid üsna üllatunud, kui šveitslane kirjutas 24. juulil oma Facebooki lehele, et Mirka sünnitas kaksikud. «Mul on väga põnevaid uudiseid, mida teiega jagada,» kirjutas Federer. «Eile hilisõhtul saime Mirka ja mina kaksikute tütarde uhketeks vanemateks! Panime neile nimeks Myla Rose ja Charlene Riva, nad on mõlemad terved ja nii nemad kui ka laste ema tunnevad end hästi. See on meie elu parim päev!»

Kuna Federer on üks maailma tuntumaid sportlasi, üritas mitu tuntud väljaannet saada endale õigust avaldada esimesena tema kaksikute tütarde pilt, ent Federer lükkas kõik ettepanekud tagasi ja talitas omasoodu, avaldades pildi hoopis Facebookis. «Nagu lubatud, siin on meie perepilt, mille mu isa tegi,» kirjutas Federer 7. augustil ülespandud pildi alla. «Pildistamine oli väga naljakas, sest mõlemad tüdrukud luksusid terve selle aja.»

Federeri liitumine Facebookiga ei kulgenud tegelikult sugugi valutult, esialgu olid paljud portaali kasutajad skeptilised ega uskunud, et kuulus tennisestaar ise oma veebilehte haldab. Vahetult enne mulluste Prantsusmaa lahtiste meistrivõistluste lõppu postitas Federer video, kus pani kõikidele kahtlustele punkti. «Lugesin, et suurem osa inimesi ei usu, et see olen mina,» rääkis ta. «Aga näete – olen küll mina!»

Federerist veelgi aktiivsem suhtlusportaalide kasutaja on seitsmekordne Prantsusmaa velotuuri võitja Lance Armstrong, kes enim kasutab suhtluskeskkonda Twitter, tehes sinna tavaliselt mitu postitust päevas. Legendaarsel ratturil on Twitteris ligi 2,5 miljonit jälgijat.

Nagu Federer, teatas ka Armstrong pere juurdekasvust interneti vahendusel, avaldades eelmise aasta juuni alguses, et tema elukaaslane Anna Hansen sünnitas poja Maxwell Edwardi. Pisut vähem kui kaks nädalat tagasi tunnistas Armstrong samuti Twitteri vahendusel, et perekonda on taas lisa oodata ning uus ilmakodanik peaks sündima oktoobris. «Minu käest on täna korduvalt küsitud, kes on see Cincoarmstrong, keda ma jälgin,» kirjutas Armstrong. «Mis ma oskan öelda? Järjekordne õnnistus! Ei jõua ära oodata!»

Nimelt on Armstrong Twitterist nii suures sõltuvuses, et ta on sellega nakatanud ka oma elukaaslase ja kõik lapsed, nende seas juuni alguses aastaseks saava Maxi ja ka veel sündimata võsukese. Kuidas? Väga lihtne – ta on neile kõigile oma kontod loonud!

Maxi kontot haldavad Armstrong ja Hansen kahekesi, põhiliselt postitavad nad sinna pildikesi, ent ka seda, kuidas maailm poja pilgu läbi paistab. «Minu tänane päevaplaan – süüa, magada, kakada ja sama asja korrata,» on näiteks üks Max Armstrongi postitustest.

Truud fännid

Viienda järeltulija nimeks saab Armstrongi teatel sõltuvalt soost kas Jack või Olivia. Tema Twitteri kontolt saab lugeda, kuidas beebi kõhus kasvab. «Olen nüüd juba õunasuurune, umbes kümne sentimeetri pikkune,» seisab tema lehel. «Ja keegi ei tea, kas ma olen tüdruk või poiss!»

Lisaks rõõmsatest sündmustest teavitamisele võivad suhtlusportaalid toeks olla ka elu raskematel hetkedel. Ilmselt mäletavad paljud üht tänavuse Vancouveri olümpia traagilisemat lugu, kui iluuisutaja Joannie Rochette’i ema suri südamerabanduse tagajärjel vaid kaks päeva enne tütre võistluste algust.  

Kui kurb uudis üle maailma levis, külvati Rochette’i Twitteri ja Facebooki kontod üle kaastundeavalduste ja julgustavate sõnumitega. Hiljem tunnistas Rochette, et ühelt väikeselt tüdrukult saadud sõnum aitas tal end kokku võtta ja võistelda.

«Olen nüüd tagasi Twitteris, aitäh kõigile nende lahkete sõnade eest, see läks mulle tõsiselt hinge,» kirjutas olümpial pronksmedali võitnud Rochette nädal pärast ema surma.

Golfimängija Tiger Woodsi Facebooki fännileht on kogunud 1 401 170 poolehoidjat. Woods tegeleb oma fännilehega regulaarselt, pannes sinna nii värskemaid videouudiseid, blogisissekannete linke kui ka muid uudiseid.

Näiteks 26. juunil, neli kuud enne seksiskandaali ilmsiks tulekut, oli Woodsi lehele pandud südantlõhestav foto nende perekonnast. Muu hulgas olid pildil ka pere kaks koerakest. Peale selle oli foto ka Woodsi teisest lapsest Charliest, kes on piltidel vaid nelja kuu vanune.

Hoolimata sekiskandaalist pole fännid Woodsi maha jätnud – perefotode alla on postitatud 976 kommentaari, millest enamikus soovitatakse ameeriklasele jõudu ja jumala kaitset.
Valitseval vormel-1 sarja maailmameistril Jenson Buttonil oli eilseks 84 093 jälgijat.

Button annab oma tegemistest teada vähemalt korra nädalas ja enamikus positustes tänab oma fänne toetuse eest. Lisaks räägib ta oma fännidele, millega parasjagu tegeleb, ning annab vahetuid kommentaare F1-etappide kohta. Näiteks hiljuti postitas Button kui suur triatloniarmastaja järgmise teksti: «6,3 km ujumist, 2 ja pool tundi jooksu ja natuke jalgratast. Nüüd sööma ja pärast üks korralik puhkus.»

Rajal kolm fänni rohkem kui Taimsool

Paarisaerulisel kahepaadil MM-pronksi võitnud Kaspar Taimsool ja Allar Rajal on mõlemal Facebookis fännileht. Eilseks oli Raja veebileht kogunud 86, Taimsoo oma aga 83 fänni. «Oi-oi, mis nüüd küll saab? Peab vist hakkama oma lehekülge reklaamima,» naljatles Taimsoo.

Kui Taimsool hoiab Facebookis fänne toimuvaga kursis sõbranna, siis Raja kirjutab ka ise tihtipeale postitusi. «Kui minul on võimalus, siis kirjutan ise. Kui aga parasjagu seda võimalust pole, siis annan oma tüdrukule info edasi ja tema postitab. Hoiame niimoodi fänne oma tegemistega kursis,» avaldas Raja.

Nii Taimsool kui Rajal on ka suhtlusportaalis Orkut oma fännileht. Peale selle avasid mehed eelmisel aastal oma blogi null.ee, kuhu panevad ka pilte.  

Mõlemad mehed kinnitasid, et fännidega suhtlemiseks annavad seesugused veebilehed tublisti juurde.  

«Mulle meeldib, kui tean, et ma ei tee seda kõike üksinda. Need aitavad näha, et meie tegemised lähevad kellelegi korda. Ka treeningule on niimoodi kergem minna – sa tead, et ei saa minemata jätta, sest siis veaksid ka oma fänne alt,» rääkis Raja ja lisas: «Sellised leheküljed aitavad kasvatada iseloomu.» (PM)

Passiivsed Eesti tippsportlased

Võrreldes muu maailma tippudega Eesti tippsportlased sotsiaalvõrgustikes eriti aktiivsed pole. Näiteks Gerd Kanteril, Kristina Šmigun-Vähil ja Barutol on Facebookis küll fännileht, kuid ise nad sinna postitusi ei kirjuta.
Baruto leht on kogunud 317 fänni, Kanteri leht 162 fänni ning Šmigun-Vähil on Facebookis 168 fänni. Jalgpallur Sander Puri fännileht seevastu on kogunud neist kõigist rohkem – 364 poolehoidjat.

Ka Twitterist on enamik Eesti tippsportlasi eemale hoidnud, aktiivsemalt räägib seal oma tegemistest näiteks triatleet Ain-Alar Juhanson. Hawaii Ironmani ajal andis Juhansoni abikaasa Twitteri vahendusel fännidele ka eestlase olukorrast regulaarselt teada.  

Võimalik, et vähese aktiivsuse taga on ajapuudus, võimalik, et eestlaslik iseloom avalikkuse ees pigem tagasihoidlikku profiili hoida. Võimalik, et hoopis kaks aastat tagasi lahvatanud nn Orkuti-skandaal, kus Õhtulehes avaldati Joel Lindpere Orkutist võetud halva varjundiga fotod ning mitme teise jalgpalluri portaali pandud info. Muu hulgas tuli sealt välja, et Eesti vutikoondislased Tajo Teniste ja Joel Lindpere avaldasid suhtlusportaalis, et armastavad regulaarselt alkoholi tarbida. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles