Kanter Saksa sportlaste ja dopinguküttide sõjast: probleemidele tuleb juhtida tähelepanu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gerd Kanter.
Gerd Kanter. Foto: Liis Treimann

Saksamaa atleedid eesotsas kettaheite olümpiavõitja Robert Hartingiga on hakanud õõnestama spordi alustugesid ning võitlema Rahvusvahelise Antidopingu Agentuuri (WADA) reeglite vastu. Nad nõuavad dopinguküttide diktatuuri lõpetamist ning õigust õiglasele kohtupidamisele.

Robert Hartingi kolleeg, Pekingis kettaheite olümpiavõitjaks tulnud Gerd Kanter pole Saksamaa sportlaste avaldusega täpsemalt kursis, kuid leidis, et teatud probleemidele tähelepanu juhtimine on õigustatud. «Samas on piiripealseid dopingujuhtumeid harukordselt vähe ning kas nende tõttu peaks süsteemi muutma?»

Kanter tõdes ka, et dopinguküttide ees ollakse ühesuguses seisus. Jah, WADA koodeksi järgi on asjad kallutatud pisut ühele poole, ja mitte sportlaste kasuks, kuid nii on kõigile võrdselt. «Olen veidi üllatunud, et Harting võitlusse asus, aga Saksamaa kettaheitjad on varemgi dopingukontrollidega kana kitkunud.»

Viimasel ajal on siit-sealt kõlanud idee sportlaste ühendus korralikult tööle panna. Ühendus, kus oleks ehk palgal jurist ja kust atleet saaks vajadusel abi.

Sportlaste arvates on ideel jumet, kuid tekib küsimus, kes seda organisatsiooni vedama hakkaks ning kes rahastaks. «Tegevsportlastel, kellele ühendus oleks mõeldud, puudub aeg,» sõnas endine suusaäss Jaak Mae ja lisas, et WADA on tõesti elu endale mugavaks korraldanud. «Ise ei pea antidoping midagi tõestama, see töö jäetakse süüdimõistetud sportlase kohustuseks. Paraku on kõik sellist süsteemi seni vaikimisi aktsepteerinud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles