Sprinterite paigalseis. Või edasiminek?

, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Kümmelit valdasid Kuusamo sõidu järel kahetised tunded: pettumus ja optimism.
Peeter Kümmelit valdasid Kuusamo sõidu järel kahetised tunded: pettumus ja optimism. Foto: Mati Kalve

Suusahooaja esimene MK-start Kuusamos läks meie esisprintereil nii nagu alati – Peeter Kümmel jõudis veerandfinaali ja jäi sinna püsima, Piret Pormeister ei saanud kvalifikatsioonist napilt edasi. Mõlemad kinnitasid, et asjad on paremad, kui pealtnäha paistab, kuid tõde selgub järgmistel võistlustel.

Kümmel on sõitnud viis viimast aastat Kuusamos ühte auku: kvalifikatsioonist edasi, veerandfinaalist mitte. Erinevad on vaid kohad. Kui võtta kaks parimat sõitu, siis tunamullu oli ta ajasõidus 7. ja kokkuvõttes 13., seekord olid 6. ja 14. koht. Võta nüüd kinni, kumba tulemust paremaks hinnata, ent suurt vahet pole: poolfinaali Kümmel ei pääsenud.

Pormeister. Kolme viimase Kuusamo-sõidu kohad on 32., 39. ja nüüd 34. Jah, tänavu oli kaotus kvalifikatsiooni võitjale väikseim, kõigest 8,17 sekundit – seni on säärase allajäämisega Kuusamos alati jõudsalt edasi saadud –, kuid ikkagi... Kriteerium on selge: oled veerandfinaalis või ei ole.

Just Kümmeli ja Pormeistri järgi tulebki Eesti sprinterite seisu hinnata. Jutt, et lisaks Kümmelile teisi meie kiireid mehi stardis polnud, maksab vähe – kui nad jäid Olose testvõistlusel alla Raido Ränkelile, polnud nad järelikult distantsisõitjast paremad.

Poolfinaalikohast jäi Kümmelil puudu üksjagu, ta võitles oma sõidus 3. koha välja finišijoonele viskudes ning tema veerandfinaal oli selgelt kõige aeglasem.

«Teisel tõusul lipsas suusk korra tagasi, rütm kadus, pidin kiirust lisama ning lõpusirgeks jõudu enam ei jätkunud. Ju valisin mäkke minnes vale raja, äärmise, mille treenerid olid ära tampinud. Väga närviline sõit oli: kihutati ja siis võeti hoog maha. Pelgasin rootslast Teodor Petersoni, kes sõidust minu ees teisena edasi pääses. Ta oligi kõva, tuli finaalis kolmandaks.»

Päeva ei tasuks liigitada tumedate kilda, arvas Kümmel ja hakkas lugema positiivseid märke: «Hooaja alguse kohta oli tulemus normaalne, võrreldes mullusega hea. Kvalifikatsioonis jäi 120 meest selja taha ning ka nemad treenivad ja tahavad kõvad olla. Kaks nädalat tagasi kaotasin ajasõidus Anssi Pentsinenile viis sekundit, nüüd ühe. Kui tunamullu Kuusamos tundus 13. koht maksimumina, siis täna mitte, ma olnuks võimeline enamaks. Enesetunne on hea, kuid mitte super. Loodetavasti lähen siitmaalt iga nädalaga paremaks. Sprinditreener Christoph Schmid on planeerinud, et liigume Sotši olümpia poole tõusvas joones. Usun teda. Pimesi.»

Pormeister kiitis omakorda Schmidi treeningute professionaalsust ning kinnitas, et on suure sammu edasi astunud: «Trennid, mida suvel ja hooaja eel tegime, olid äärmiselt tõhusad. Samas on muutusi liiga palju, et neid kohe tulemustesse üle kanda. Usun, et kaotusest maailma parimaile on 4–5 sekundit võimalik kärpida.»

Jutt jutuks, tegelikult selgub järgmise kahe etapiga Davosis ja Asiagos, kus sõidetakse vastavalt uisu- ja klassika­sprint, kas meie kiirsuusatajad tammuvad paigal või kulgevad mingis suunas. Sellega nõustub ka Kümmel: «Isegi ootan neid võistlusi, et näha, mis ja kuidas. Tunne on igatahes enesekindel.»

Kuusamo MK

Meeste sprint: 1. Eirik Brandsdal (Norra), 2. Anton Gafarov (Venemaa), 3. Teodor Petterson (Rootsi) 4. Ola Vigen Hattestad (Norra), 5. Nikita Krjukov (Venemaa), 6. Aleksei Poltoranin (Kasahstan) ... 14. Peeter Kümmel, 48. Raido Ränkel, 49. Aivar Rehemaa, 53. Karel Tammjärv, 58. Algo Kärp.

Naiste sprint: 1. Justyna Kowalc­zyk (Poola), 2. Kikkan Randall (USA), 3. Denise Herrmann (Saksamaa) ... 34. Piret Pormeister, 75. Triin Ojaste, 86. Tatjana Mannima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles