Poola meedia teeb Ojamaast ebaõnne sümboli. Kas õigustatult?

Kaarel Täll
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henrik Ojamaa Varssavi Legia särgis.
Henrik Ojamaa Varssavi Legia särgis. Foto: EPA

Valitsevalt Poola jalgpallimeistrilt Varssavi Legialt oodati sellel hooajal suuri tegusid Euroopas. Kindel eesmärk oli jõuda Meistrite liiga alagrupiturniirile, kuid sealt jäädi napilt välja. Seejärel alustati lootusrikkalt mängimist aste madalamas Euroopa liigas, kuid suurest lootusest on saanud täielik häving. Poola suurklubi saaga juures mängib kandvat rolli ka eestlane Henrik Ojamaa.

Legia on Euroopa liiga alagrupis pidanud viis mängu ning tunnistanud ainult kaotusi. Olukorra muudab eriti frustreerivaks asjaolu, et vastaste võrku pole suudetud lüüa mitte ühtegi palli. Neljapäevane kaotus Laziole ei olnud selles jadas mingi eriline kohtumine, kuid meeskonnasisesed pinged hakkavad üle keema ning üksteise kallal hakatase kiskuma juba platsil ja hiljem kirutakse klubikaaslasi ka ajakirjanikele. Selline käitumine on ebaprofessionaalne ning mõned mehed said peatreener Jan Urbani käest juba ka pragada.

Poola meedia on aga halastamatu – kui midagi skandaalset juba korra öeldakse, siis on alati oodata tervet rodu arvamusartikleid, kus erinevad ajakirjanikud sõna võtavad. Nüüd on pea kõigile hambusse jäänud just Ojamaa, kes on viimastes mängudes silma paistnud liiga iseka mängustiiliga. Paari kuu taguseid kirjutisi, kus Ojamaa stabiilselt mängu parimate hulka valiti, ei mäleta enam keegi.

Eile ilmus iga paari tunni tagant mõnda väljaandesse lugu, kus pealkirjas mainiti sõnu «Ojamaa» ja «isekas». Täna hommikul jätkati sama hooga. Poola treeneri ja kohalike mängijate süüdistamise asemel võeti ette Ojamaa, kes sekkus teisel poolajal vahetusest ja 67. minutil Legia ühe vähestest väravavõimalustest luhtas. Pole kahtlustki, et antud olukorras oleks olnud targem söötu lükata, kuid see meediaskandaal, mis antud intsidendi järel tekkis, on jabur. Lõpuks hakkavad poolakad ise ka sellest aru saama.

Weszlo.com portaalis ilmunud arvamuses nimetati Ojamaa esitust küll ebaõnnestunuks, kuid samas avaldati kummastust, miks ükski teine Legia mängumees sõimata ei saa. «Mis nurga alt oli Ojamaa kehvem kui Vladimer Dvalishvili, Ivica Vrodljak või Helio Pinto?» küsib portaal. «Kas Ojamaa sundis teisi andma kehvasid sööte? Kas Ojamaa tõttu ei suutnud Legia lüüa Lazio värava suunas mitte ühtegi ohtlikku pealelööki?»

Arvamus lõppeb mõtteteraga, et Ojamaast on tehtud Legia eurohooaja ebaõnnestumise sümbol. Lihtsam on süüdistada noort eestlast kui kohalikke vanameistreid. Ojamaad nimetatakse nõiajahi ohvriks ning lõpetatakse tõdemusega: «Ta võib olla küll sümbol, kuid mitte mingil juhul pole ta ebaedu peamine põhjus.»

Loodetavasti suudab 22-aastane Ojamaa siiski kogu selle nn skandaali alla neelata ning palliplatsil peatreenerile ja Poola meediale tõestada, miks ta suvel meeskonda värvati. Peatreeneri usaldus on seniste kohtumiste valguses eestlasel siiski olemas, sest sellel hooajal on ta näiteks koduliigas teinud kaasa 15 kohtumises. Samuti on ta osalenud kõigis Euroopa liiga mängudes.

Peatreener peab kindlasti ka ise peeglisse vaatama, sest tundub uskumatuna, et Šotimaa liiga parim väravasöötude jagaja nüüd ühtäkki söötmise ära on unustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles