Edukal lõikusel käinud Nurmsalu: ei tea, kas Putin oleks asjad sama kiirelt korda saanud

Kristjan Jaak Kangur
, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Nurmsalu
Kaarel Nurmsalu Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Eesti parim suusahüppaja Kaarel Nurmsalu käis edukal seljaoperatsioonil, mille käigus ­eemaldati talle närvivalu põhjustanud selgroolüli diski murdunud tükk.

Nurmsalu kirjutas oma blogi vahendusel, et valu tuharalihases andis tunda juba augustikuus, ent siis ei takistanud see otseselt sportimist. Egiptuses peetud treeninglaagri järel valu korraks kadus, kuid naasis seejärel ning enne Saksamaal peetud esimest MK-etappi valitsenud olukorda kirjeldas Nurmsalu järgmiselt: «Katastroof, otsa pealt lendasin minema nagu põrandapesulapp. Jalad ei toiminud – metsikud valud.»

Kuna MRT-uuring näitas, et Nurmsalu seljas käib neljanda ja viienda selgroolüli vaheline disk närvi vastu, saadeti sportlane operatsioonile. «Kolmapäeva lõunal tuli mulle kõne, mis oli mõneti šokeeriv – helistas minu usaldus­isik doktor Virve Vask, kes ütles, et homme hommikul (neljapäeval) ootab Ida-Tallinna keskhaiglas seljakirurg doktor Taavi Toomela, kes omakorda oli konsulteerinud doktor Madis Rahu ja doktor Mihkel Mardnaga ning soovib selgitada olukorda ja operatsioonivõimalusi,» lausus Nurmsalu.

«Käed hakkasid värisema, süda kukkus vastu kannakõõluseid ja pea oli tühi – mis nüüd saab?» jätkas sportlane. «Neljapäeval sinna minnes sain teada, et tegelikult oli diskil üks tükk ära murdunud ja see oleks kasulik sealt ­eemaldada, kuna nii on taastumine kõige kiirem.»

Reede hommikul kell 9 heitiski Nurmsalu Ida-Tallinna keskhaiglas lõikuslauale. «Ärgates seda tükki seal enam polnud. Esimesena teretas mind doktor Toomela ise ja küsis esimese küsimusena, et millal sul see mingi neljamäeturnee oligi. Suunurgad olid paugust nagu Grin­chil ja tuju hea. Loomulikult ei tähenda see veel, et ma sinna lähen, kuid lootus kiireks paranemiseks on olemas,» lausus Nurmsalu.

«Haiglas käis minuga rääkimas ka doktor Külvar Mand, keda ma tunnen juba vähe pikemat aega. Tema seletas mulle veel omakorda lahti, miks see oli õige otsus, ja aitas mul kerge tüsistusega hakkama saada (silmad olid väheke kuivanud ja vajasid niisutamist, käisime kohalikus haiglas silmaarsti juures). Oli meeldiv kedagi nii-öelda oma inimest seal näha,» kirjeldas Nurmsalu, kes pääses juba reedel koju Tamsallu. «Laupäevane päev oli küllaltki valurohke, kuna see oli esimene päev, kui narkoos oli ilmselt täielikult väljas. Tänane (pühapäevane – toim) päev on juba väheke parem,» lisas ta.

Edasise kohta ütles Nurmsalu, et plaanid saavad selgeks kolmapäeval doktor Toomela vastuvõtul. «Enne seda ei viitsi väga rapsida ja mõelda kaugemale kui homne päev.»

«Siinkohal tahaksin tänada eelkõige kõiki inimesi, kes on minu probleemiga tegelenud: doktor Virve Vask (ajas asjad nii joonde, et tekkis küsimus, kas Putin oleks sama kiirelt saanud), doktor Taavi Toomela (võttis asja spontaanselt käsile ja tegi ära), füsioterapeut – ma eeldan, et ta on doktor, või kui ei ole, siis minu jaoks on – doktor Lauri Rannamaa, doktor Kahro Täll, doktor Siim Schneider, doktor Madis Rahu, doktor Mihkel Mardna. Loomulikult ka neid inimesi,  kes on kõik need päevad olnud mulle toeks siin nii moraalselt kui ka füüsiliselt. Katja ilmselt on kõige rohkem pidanud mind kantseldama, kuna ma olen nagu 90+ hetkel. Ei saa istuda ega astuda,» lõpetas Nurmsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles