Kas vennad Pihod sunnitakse koondisega koos treenima?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kail ja Han-Hendrik Piho.
Kail ja Han-Hendrik Piho. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti kahevõistlus on jagunenud kaheks: vennad Kail ja Han-Hendrik Piho on koondisest eraldunud, treenivad omaette ega lenda hüppemäel eriti kaugele, Kristjan Ilves ja Karl-August Tiirmaa seevastu lendavad küll ja veel. Ometi on seltskond seadnud selge sihi pressida end meeskonnaga Sotši olümpiale.

Selleks et pääseda nelja mehega Sotši ja osaleda meeskonnavõistluses, tuleb meie kahevõistlejail koguda MK-etapilt punkte, ning võimalikult palju. Tuul tuleb alla teha Soomele või Itaaliale või mõlemale. Kuusamos noppis kaks soomlast punkte, eestlased ja itaallased mitte. Võitlus jätkub.

Kaugeleulatuvaid järeldusi Kuusamo võistlusest teha ei saa, küll aga on koondise liidritel, vendadel Pihodel tõsine probleem – hüpped ei klapi kuidagi. Seekord ei saadud kvalifikatsioonistki edasi ning meeskonnavõistluses oli Kail ülekaalukalt kõige kehvem mees platsil, maandus 77 meetri joonele. Oleks ta lennanud paarkümmend meetritki rohkem, saanuks Eesti startida terve minuti varem.

Ent see minut poleks palju päästnud, kergitanuks meeskonnavõistluses Eestit vaid koha võrra, sest ka suusarajal ei liikunud Pihod just eriti särtsakalt, kuigi olid kiiremad kui Tiirmaa ja Ilves. Kail oli oma vahetuses parem vaid kahest, Han-Hendrik neljast rivaalist. Kokku sai Eesti eelviimase, 12. koha.

«Kuusamo mägi on keeruline, võimendab vigu,» analüüsis Eesti suusaliidu alajuht Roomet Pikkor, miks Pihode hüpped välja ei tulnud. «Nädala pärast Lillehammeri väikesel mäel saab tõepärasema pildi. Kuusamo oli alles esimene start, olümpiapunkte saab koguda veel 13 võistlusel. Pihod harjutavad omaette, Mats Piho käe all, aga kuuldavasti pole neil treeningutelgi hüpped väga sujunud. Võistlus on tõehetk ja näitab, kes mida suudab.»

Kui Pihod kvalifikatsioonist edasi ei saa, pole kiirusest suusarajal mingit kasu.

Kas suusaliit ei mõtle Pihosid koondise juurde treenima tuua?

Koondise peatreener Tambet Pikkor: «Vaatame veel, aga kui asjad ei parane, tuleb mõelda, mida teha. Nende toomine koondise juurde võiks olla lahendus.»

Ilves ei tahtnud Pihode hüppeid kommenteerida: «Las räägivad ise, mul endagagi tegemist.»

Tiirmaa lausus, et kui Kuusamo mäge ei tunneta, siis ei lenda kuhugi: «Loodetavasti lähevad Pihodel hüpped edaspidi paremaks.»

Küll aga oli Pikkor veendunud, et Tiirmaa ja Ilves hakkavad varsti MK-punkte korjama: «Kuusamo rada oli raske ja Ilves ei teinud siin kaugeltki seda hüpet, milleks ta võimeline on.»

Tiirmaa läks Kuusamos individuaalvõistlusel teele 6. ja Ilves 26. kohalt ning olid finišis vastavalt 36. ja 45.

«Hüppemäel olen enesekindel, suusavorm on, nagu on, kuid läheb aina paremaks,» kommenteeris Tiirmaa. «Küll tuleb ka häid päevi.»

Ilves: «Punkte võin loota siis, kui stardin suusarajale esikümnes, aga see ei tohiks olla probleem. Siis oleks motivatsiooni kõvasti rohkem ja ma suudaks kapsad ninast välja sõita.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles