Mati Alaver on üks kandidaat Soome suusakoondise peatreeneri postile

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Alaver.
Mati Alaver. Foto: Liis Treimann

Käesoleva hooajaga lõpeb Soome suusakoondise peatreeneri, norralase Magnar Daleni leping ning seda ei pikendata. Tema järeltulijaks on põhjanaabrite suusaringkonnad pakkunud mitmeid oma mehi ning ainsa võõramaalasena Mati Alaveri.

Kindel on see, et Dalen Soome koondise eesotsas ei jätka ning mõistagi käib arutelu, kelle juhtimisel võiks Soome suusatajad alustada järgmist olümpiatsüklit. Ajaleht Iltalehti tegi põhjaliku uurimistöö, küsitles sportlasi, asjatundjaid ja otsustajaid ning jõudis järeldusele, et Soomest oleks kandidaate võtta, kuid igal on oma head ja vead. Ideaalset varianti polevat.

Iseenesest saaks Dalenile järglase palgata taas väljamaalt, kuid häid ja sobivaid suusatreenereid pole maailmaski just palju: ühed ei tuleks niikuinii, teised pole piisavalt head, kolmandate puhul tekiks kultuurilised barjäärid.

Iltalehti märkis võimalike peatreenerite nimistus ära vaid ühe võõramaalase – Alaveri, kelle pakkus välja mitu spetsialisti –, ja seda põhjusel, et Eesti suusatreener olla ainus, keda tasuks piiri tagant Soome tuua.

Kuldse põlvkonna sepistaja

«Välismaistest kandidaatidest on mõeldavaim Eesti kuldse põlvkonna taga olnud Alaver. Turul saada olev Alaver räägib sujuvalt soome keelt. Alaveri pakuti Soome koondise peatreeneriks ka 2006. aastal pärast Reijo Jylha lahkumist, kuid otsustati siiski suusavõlur Daleni kasuks,» kirjutas Iltalehti.

Alaver ei taha siirdumisest Soome suusatamise etteotsa just pikalt kõneleda: «Kindlasti on see, et mind põhjanaabrite juures võimaliku peatreenerina nähakse, tunnustus Eesti suusatamisele ning ennekõike Andrus Veerpalu, Jaak Mae ja Raul Olle säravatele saavutustele. Praegu käib aga olümpiahooaeg, mängudeni pole palju jäänud ning ma ei tahaks spekulatsioonides osaleda. Räägime, kui hooaeg on lõppenud.»

Eesti Suusaliidu peasekretäri Jaak Mae sõnul kehtib Alaveriga leping hooaja lõpuni. «Soovisime, et Alaver kannaks koondise peatreeneri ametinimetust, kuid ta loobus. Otsest vajadust meil peatreeneri järele ei ole. Igal sportlasel on oma juhendajad, asjaajamisega tegeleb spordidirektor Raul Olle. Dalen, Saksamaa koondise eesotsas olev Jochen Behle ja paljud teised peatreenerid ju tegelikult sportlasi ei treeni. Arvan, et meie praegune süsteem Eesti suusatamisele kahjuks ei tule.»

Mae: Alaver jäägu Eestile

Mae tõdes, et kindlasti tahab suusaliit, et Alaver teeks tööd Eesti, mitte Soome heaks. Samas tuleb olla realist: «Olümpia järel, märtsist, väheneb EOK suusaliidule makstav toetus 60 protsenti ja see seab meile piirangud. Me tahtnuks Andrus Veerpalu suusatestijana endale hoida – ta käis meil augustis abiks –, kuid pidime valima, kas võtta ta palgale või korraldada sportlastele üks treeninglaager lisaks. Valisime mõistagi laagri.»

Seega sõltub palju sportlastest, kui konkurentsivõimeline on suusaliit võitluses soomlastega Alaveri pärast. «Hooaja lõpus näeme, millised tulemused on meie meestel-naistel ette näidata, kas keegi neist hakkab saama personaalset EOK toetust ja kas suureneb sponsorite huvi.»

2006. aastal oli Alaver tõsine kandidaat Soome koondise peatreeneri postile. «Ei saa öelda, et ma poleks sellest kohast huvitunud,» ütles Alaver toona. «Pean kinni põhimõttest: ära iial ütle iial.»

Aastal 2010. oli sama hästi kui kindel, et Alaver asub Venemaa suusakoondise etteotsa, kuid Veerpalu juhtum tõmbas sellele kriipsu peale.
---------------------------------------------------------------------------

Soomlaste esimene valik: Harri Kirvesniemi   

Soome suusakoondise peatreenerina näevad sportlased, asjaosalised ja meedia esmajärjekorras kunagist ässa Harri Kirvesniemit. Paraku on tema suur miinus vahelejäämine dopinguga Lahti MMil 2001. aastal. Teine mure on see, et Kirvesniemi tunneb vabatehnikat ja sprinti üsna kesiselt. Samas on ta autoriteet, teab palju treenimisest ja sportlaste ettevalmistamisest võistlusteks ning ka ala tehnilist poolt, sest aitab eksperdina suuski valmistavaid firmasid. Kirvesniemi oleks ideaalne peatreeneri kandidaat, kui poleks – nagu väljendab Soome meedia – D-probleemi.

Teine kodumaine kandidaat on koondise treenerina töötav Jussi Piirainen, kel paraku puuduvat autoriteet ja kes võib muutuda marionetiks.

Endine Soome laskesuusakoondise peatreener Toni Roponen tohiks ajakirjanike arvates asuda murdmaa etteotsa alles siis, kui tema abikaasa Riitta-Liisa Roponen on spordiga lõpparve teinud. Väidetavalt lahkunud Roponen kord keset laskesuusa MMi hoolealuste juurest, et vaadata telerist, kuidas ta küljeluu võidu sõidab.

Jarmo Punkkinen on parim soomlasest uisustiili spetsialist, kuid Itaalia koondise peatreenerina töötanud mehe ellusuhtumine olevat liiga itaalialik. PM

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles